Barion Pixel

Így maradj pozitív akkor is, ha úgy érzed, elfogy az erőd!

Mindannyiunk életében vannak nehezebb időszakok, ilyenkor igazi kihívás az, hogy pozitívak és gondolkodók maradjunk, hiszen azt érezzük, minden erőnk elfogyott. Engem a férjem az, aki átlendít, kihoz az ilyen helyzetekből, vagy neki köszönhetően el se jutok a mélypontig. Ha bennem már nincs pozitív gondolat, vagy nem látok ki az épp aktuális nehézségből (fogzás, nemalvás, dackorszak, stb. …), ő tölt fel és tesz újra irányba.

Ha egész nap mellettem lenne, rendben is lennénk, de mivel 12-13 órákat dolgozik, ezért szükségem volt belülről jövő kizökkentésekre is. Ehhez meg kellett tanulnom megélni a jelent.

1. Állj meg!

Napközben szakítsd félbe a teendőid! Ülj le egy kávéra, teára, vagy csak pihenj meg a kanapén. Meglepően nagy feltöltődést ad neked, és a gyermeked is megtanulja, hogy néha bizony meg kell állni pihenni.

2. Éld meg a pillanatot!

Amikor jön egy ölelésre, ad egy puszit vagy épp kavicsot ajándékoz neked, éld meg a pillanatot! Zárj ki mindent, ami körülöttetek van, és azt a pár másodpercet igazán éld meg. Ettől számára is értékesebb lesz, te pedig vissza tudsz majd emlékezni rájuk a nap végén.

3. Emlékezz!

Örökíts meg boldog, közös pillanatokat és készíts fénykép falat! Nehéz időszakokban, főleg, amikor egyedül vagy a helyzet megoldásával, kizökkent és feltölt, ha rápillantasz egy-egy kedves emlékre.

4. Nem kell mindent azonnal, akkor és ott.

Mobiljainknak köszönhetően igencsak elszoktunk attól, hogy valamire várnunk kelljen, ellenben rászoktunk arra, hogy mindenre azonnal reagáljunk. Pedig valójában nem kell ezt tennünk, hiszen az üzenetek, posztok, e-mailek megvárnak. Nem fontosabbak azoknál, akik ott vannak veled személyesen (legyen az a gyermeked vagy épp bárki más). Tiszteld meg magadat és a jelenlévőket azzal, hogy rájuk figyelsz azok helyett, akik az online térben keresnek! Ha minden pittyenésre ugrasz, azt közvetíted, hogy fontosabbak a nem jelen lévők., pedig az együtt töltött időnél nincs értékesebb.

Legrosszabb velejárója, hogy kizökkent téged a való élet fonalából. Figyeld meg, te is nyugodtabban és összeszedettebben válaszolgatsz és olvasod a posztokat, ha időt szentelsz rá ahelyett, hogy kapkodva tennéd ugyanezt.

5. Jutalmazd a sikerével! Dicséred meg magad is, ha sikert érsz el!

Ha sikerélménye van, ösztönözd! Ha sikerül elkészülnöd valamivel, légy elégedett magaddal és ezt hangosan mondd is ki.“Nagyon örülök, hogy elkészültem vele!” “Végre sikerült megcsinálnom!”Ezzel megtanítod, hogy büszke és motivált legyen belső késztetésből.

Amikor Manci elkészült és az utolsó tűzifát is feltette a helyére, azonnal kereste a tekintetem. Ott voltam, figyeltem, megtalálta a tekintetem. “Elkészültél? Nagyon kitartóan dolgoztál, szép munkát végeztél! Büszke lehetsz magadra!” Mosoly, ölelés, büszkeségtől dagadó mellkas egész estig. Boldog Anyai lélek este. Ennek az egyetlen, jól megélt pillanatnak köszönhetően.

6. Zárd pozitívan a napod!

Este, mikor elcsendesedett a ház, gondold végig röviden a napod! Nyilván a “mit kellett volna másképp kezelnem” lista fog először eszedbe jutni, ez természetes, de ha ezt summáztad, emlékezz vissza a boldog pillanatokra is! Ezekkel zárd a napod, így ugyanis nyugodtabban alszol és higgadtabban tudod kezelni az éjszakai műszakot is.

Ezek csupán másodperceket, perceket vesznek igénybe egy nap. Nem igényelnek különösebb erőfeszítéseket, csupán emlékeztetned kell magadat, hogy éld meg a jelent! Ezek az értékes pillanatok segítenek majd Téged is abban, hogy ne “csak” tudatosan neveld gyermeked, hanem egyben boldog Anya is légy.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»