Barion Pixel

Indul az év, ideje hangolódni az intézményi életre!

Véget ért a nyár, de kimaxolnád még? Ha intézményt kezdtek, ne tedd! Kezdd el időben a visszarázódást az intézményi mindennapokba!

Nehéz véget vetni a nyárnak, a kötetlen időbeosztásnak, búcsút inteni a “belefér” és “jól van az úgy” esti és napközbeni altatásoknak. Nekünk is mindig nehéz megtalálni azt a pontot, amikor elkezdünk visszarázódni a dolgos hétköznapokba.

Általában a két héttel korábban kezdjük el, de a gyerekek maguktól is jeleznek.

👉 Talán a te gyermeked is jelez már!?

Sokféleképpen jelezhetnek a gyerekek, például tapasztalhatod, hogy:

🤔 Kicsit visszababásodott? Újra jobban bújik, többet szopizza az ujját, esetleg átköltözik éjszaka?

🤔 Bizonytalannak érzed, sokat kérdez, vagy megint jobban igényel a játékaiban?

🤔 Reggelente nehezen indul a napja, sokára öltözik fel, vagy inkább pizsamában lenne egész nap?

🤔 Több a dac, a hiszti, az “értelmetlennek tűnő” kiborulás?

Bármelyiket is tapasztalod, nagy eséllyel eljött az ideje a visszahangolódásnak. 🙂

Az intézményi élet olyan kiszámítható keretrendszert ad a gyerekek mindennapjainak, ami egyben biztonságérzettel is felruházza őket. A nyár folyamán ezt a keretrendszert nem tartjuk szülőként.

Nem egyformák a napok, a szokások, de sokszor a helyszín sem az utazások és nyaralások miatt, ahol újra más és más szokások, szabályok veszik körül őket.

👉 Minél több a változó a mindennapokban és az őket körülvevő szokásokban, annál inkább szoronganak, dacolnak és kiborulnak.

😊 Most még időben vagy a visszarázódással! Néhány egyszerű lépéssel el is kezdhetitek a folyamatot:

💗 Töltsd fel a szeretettankot!

Töltsetek együtt sok értékes időt, amikor egymásra figyeltek, főleg OTTHON. Érintkezzetek, nevessetek sokat! Ne trenírozd arra, hogy kevés időtök lesz együtt.

💗 Csak 5 perc!

Kezdjetek el napról napra haladni afelé az ébredési és lefekvési idő felé, ami kényelmes lesz az intézményi élet napjain. Elég naponta 5 perccel közelítened!

Ha nagyon máskor kell majd kelnetek, az első hét azzal fog telni, hogy fáradtan és nyűgösen dacol reggelente, az átállás pedig az egész napjára rányomja majd a bélyegét.

💗 Keretezd a napokat!

Alakítsd úgy a napirendet, hogy az egyik napszakban otthon vagytok, a másikban a természetben, a szabadban mozogtok. Ebbe illeszd bele a programokat úgy, hogy 7 napból max 2x szervezel nagyobb programot, a többi napon ugyanarra a játszóra/környékre mentek. A napok keretezése kulcsfontosságú az intézményi időszakban is, erről sokat mesélek a Beszoktatás zökkenőmentesen tananyagban és workshopon.

💗 Kövesd az időt!

Lineáris naptárban kövesd az időt, hogy tudja, mikor kezdődik és meddig tart majd az intézményi élet. Biztonságot ad neki és kézzel foghatóvá válik számára az idő, a munkával töltött napok és a pihenés egyaránt. Hajlamosak azt hinni, hogy most már minden nap így lesz, ezért fontos, hogy vizuálisan lássák, hogy vannak szünetek, hétvégék, karácsony, nyaralások, stb., amikor a család együtt van, ami segít átvészelni a nehezebb időszakokat is. Ebben segíthet egy hetirend tábla is!

Jó munkát, jó hangolódást! 🥰

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban van, az abszorbeáló lélek időszakában,

Elolvasom»