Barion Pixel

Ez a négy lépés segít, hogy környezettudatosságra neveld gyermekedet

Korunk egyik legnagyobb kihívásai közé tartozik a klímaválság, az élelmiszerpazarlás és mérhetetlen hulladéktermelés. Ahhoz, hogy ezeken változtatni tudjon az emberiség, arra van szükség, hogy a jövő generációit környezettudatosságra neveljük.

A szakértő szerint, ha mindenki csak egy picit hozzá tesz és a saját környezetében vezet be változtatásokat, azzal tulajdonképpen meg is oldhatnánk a globális probléma javát. Személetünket kell formáljuk, hisz a mi gyerekkorunkban ez még nem volt központi téma, más elvek szerint nevelkedtünk. Ha gyermeket nevelsz, négy lépésben formálhatod önmagad, s egyben taníthatd gyermeked arra, hogy számára már természetes legyen a fenntarthatóság.

1. Mintaadás

A gyermekek a legtöbbet a szüleiktől tanulnak. Ha azt látják, hogy a szűk környezetük szelektíven gyűjti a hulladékot, felveszik az utcán az eldobott szemetet, ha csak annyit tesznek a tányérra, amennyit meg is esznek, ők is ezt fogják tenni. Rendkívül fontos tehát a mintaadás, ami csak akkor lesz sikeres, ha a szülők abban hitelesek, következetesek és eltökéltek.

2. Tapasztalati tanulás

Ahogy a gyermek nő, a mintaadás mellett a tanulás folyamata is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ebben a korban kiemelkedő a jelentősége annak, hogy a kicsi a mögöttes tartalmat, az okot és az okozatot is megértse. Ellenkező esetében csak egy szabályt vezetnek be a szülők, de nem fogja érteni, miért. Ha azt mondjuk neki: „Ne folyasd a vizet!”, az egy szimpla szabály. Ha viszont azt mondjuk: „Ne folyasd a vizet, mert el tud fogyni!”, megérti a mögöttes tartalmat és belső késztetésből be is fogja tartani. Érdemes a saját környezetünkből vett példákat felhozni, hiszen azt, hogy „Afrikában nincsen elegendő ivóvíz”, a kisgyermek nem tudja értelmezni.

3. Egymásra épülő tudás

Ha a gyermek rendelkezik a szükséges mintával és megtapasztalta azt, hogy mit miért teszünk, elkezdhetünk pozitív példákat is felsorakoztatni és beemelni a mindennapi életébe.

A szelektív hulladékgyűjtés példájával szemléltetve a gyermek először azt látja, hogy szétválogatjuk a hulladékot, a következő lépésben elmagyarázzuk neki, hogy mi hova való. Ő dobálja bele a műanyagot a sárga kukába, a papírt a kékbe és elkezdünk komposztot is gyűjteni. A harmadik lépésben elmélyülünk a témában például a bevásárlás során. „Nézd, ez egy újrahasznosított pohár, ami a mi műanyagszemetünkből készült. Emlékszel?  Nem a sima kukába dobtuk, elmostuk, betettük a sárgába, aztán elvittek újrahasznosítani.”

4. Szerzett tudásból szokás

Ha az információ, a módszer rögzül, a gyermek az egész életét a környezettudatos szemléletmód szerint fogja élni. Azaz a fenti példát folytatva, nem csak, hogy szelektíven fogja gyűjteni a hulladékot, hanem a vásárlás során is arra fog törekedni, hogy újrahasznosított, vagy újrahasznosítható termékeket vásároljon, mert megértette a mögöttes tartalmat. Ne félj belevágni! Az egész család élvezni fogja. 🙂

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»

Te is érezted már úgy, hogy  összejöttek a dolgok és csak túléled a napokat?

Esetleg az feszít, hogy állandóan ki kell találnod mit csinálj gyermekeddel?

Az ÖsztönAnyu Klub egy közösség, egy mankó a mindennapokban, NEKED!

Február 29.-ig tudsz csatlakozni, olvasd el a részleteket itt!