Önállóságra nevelés. De hogyan?

Íme a képlet: énidő + határszabás = önállóságra nevelés. Gondoltad volna?

A SIKERES HATÁRSZABÁS TÖBB TÉNYEZŐN MÚLIK

👉 Kell hozzá egy jól megválasztott időpont.

Pl. miután volt közös játék, együtt töltött idő, ettek, ittak és épp kiszabadultok a szabadba.

👉 Kell hozzá tudnom, hogy mire van szükségem.

Pl. szeretném felhívni a barátnőmet beszélgetni.

👉 Kell hozzá egy megfelelő határszabás.

Pl. most felhívom a barátnőmet beszélgetni, amikor letettem, jövök veletek játszani. Ideülhettek mellém csendben, vagy választhattok játékot, amíg beszélek.

👉 Kell hozzá következetesség!

Pl. ne rohangáljak utánuk, de ott legyek, ha bajba kerülnek

👉Kell hozzá a legfontosabb alkotóelem: a jól megválasztott befejezés és a betartott ígéret.

Pl. leteszem a telefont, amikor már látom, hogy zsizsegnek, kezdenek összetűzésbe kerülni –> ilyenkor már a baráttól kérek türelmet, ennyi időnk volt most. Leteszem a telefont és nem nyúlok hozzá, nem nézek üzeneteket, elteszem –> és csak a közös játékra figyelek.

Én beépítettem magamnak egy kis énidőt a szabadba kerülés idejére, az eredmény pedig az, hogy a bokor lett a kisbolt, a fenyő a munkahely és a szerszámos hát az otthon. El is felejtették, hogy ott vagyok, csak önfeledten elmélyültek a játékban.

MIÉRT FONTOS A HATÁRSZABÁS?

Nem is gondolnád, de a megfelelő határszabásokkal lehet kiegyensúlyozott az életetek. Ettől kapja meg minden családtag a számára megfelelő odafigyelést, kellő egyedül és együtt töltött időt. Ez segít abban, hogy TE és férjed is önazonosak tudjatok maradni ahelyett, hogy mindenben alárendelnétek magatokat gyermekeitek igényeinek – közben mégis mindene megvan a gyerekeknek is.

SŐT!

Ha egyke, ha van tesója, a te feladatod utat mutatni neki az önállóság felé. Terelgeted, segíted őt, irányt mutatsz. Olyan helyzeteket teremtesz, melyek segítik őt a fejlődésben, pl. nem szórakoztatod őt 0-24, hanem felismered azokat a pillanatokat, amikor fogékony a várakozás, önálló játék próbálgatására.

A megfelelő határok felállításával és a pozitív tapasztalatok megadásával motiválhatod, elérheted, hogy miután feltöltötted a szeretettankját, önállóan akarjon tevékenykedni.

Nagyon szuper dolog ez! Főleg, hogy már rövid időn belül megtapasztalhatod eredményességét.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban

Elolvasom»