Barion Pixel

Önállóságra nevelés. De hogyan?

Íme a képlet: énidő + határszabás = önállóságra nevelés. Gondoltad volna?

A SIKERES HATÁRSZABÁS TÖBB TÉNYEZŐN MÚLIK

👉 Kell hozzá egy jól megválasztott időpont.

Pl. miután volt közös játék, együtt töltött idő, ettek, ittak és épp kiszabadultok a szabadba.

👉 Kell hozzá tudnom, hogy mire van szükségem.

Pl. szeretném felhívni a barátnőmet beszélgetni.

👉 Kell hozzá egy megfelelő határszabás.

Pl. most felhívom a barátnőmet beszélgetni, amikor letettem, jövök veletek játszani. Ideülhettek mellém csendben, vagy választhattok játékot, amíg beszélek.

👉 Kell hozzá következetesség!

Pl. ne rohangáljak utánuk, de ott legyek, ha bajba kerülnek

👉Kell hozzá a legfontosabb alkotóelem: a jól megválasztott befejezés és a betartott ígéret.

Pl. leteszem a telefont, amikor már látom, hogy zsizsegnek, kezdenek összetűzésbe kerülni –> ilyenkor már a baráttól kérek türelmet, ennyi időnk volt most. Leteszem a telefont és nem nyúlok hozzá, nem nézek üzeneteket, elteszem –> és csak a közös játékra figyelek.

Én beépítettem magamnak egy kis énidőt a szabadba kerülés idejére, az eredmény pedig az, hogy a bokor lett a kisbolt, a fenyő a munkahely és a szerszámos hát az otthon. El is felejtették, hogy ott vagyok, csak önfeledten elmélyültek a játékban.

MIÉRT FONTOS A HATÁRSZABÁS?

Nem is gondolnád, de a megfelelő határszabásokkal lehet kiegyensúlyozott az életetek. Ettől kapja meg minden családtag a számára megfelelő odafigyelést, kellő egyedül és együtt töltött időt. Ez segít abban, hogy TE és férjed is önazonosak tudjatok maradni ahelyett, hogy mindenben alárendelnétek magatokat gyermekeitek igényeinek – közben mégis mindene megvan a gyerekeknek is.

SŐT!

Ha egyke, ha van tesója, a te feladatod utat mutatni neki az önállóság felé. Terelgeted, segíted őt, irányt mutatsz. Olyan helyzeteket teremtesz, melyek segítik őt a fejlődésben, pl. nem szórakoztatod őt 0-24, hanem felismered azokat a pillanatokat, amikor fogékony a várakozás, önálló játék próbálgatására.

A megfelelő határok felállításával és a pozitív tapasztalatok megadásával motiválhatod, elérheted, hogy miután feltöltötted a szeretettankját, önállóan akarjon tevékenykedni.

Nagyon szuper dolog ez! Főleg, hogy már rövid időn belül megtapasztalhatod eredményességét.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg

Elolvasom»