Barion Pixel

Hogyan alakítsd ki a megfelelő napirendet krízishelyzetben?

hetirend tábla 3

Hogyan alakítsd ki a napirendet egy váraltan, új helyzetben?

Áll meg!

Lépj egyet hátra!

Figyelj meg!

Minden most otthon maradó családtagnak más az életritmusa.
Ahhoz, hogy a megfelelő időbeosztást kialakíthasd, mindenkinek az aktív idejében kell a kötelező feladatokat kiosztani. Ehhez használd a fenti hármast!

 1. Álljatok meg! Ismerkedjetek az új helyzettel.
  Beszélgessetek, játsszatok szerepjátékokat, ahol kiadhatja mindenki az érzéseit. Értsd meg, mi zajlik a gyermeke(i)dben és bennetek! Fogalmazzátok meg és oldjátok fel félelmeiteket. Majd találjátok meg a jót az új helyzetben.
 2. Egy-három napig figyeljetek meg, teljen kötelezettségek nélkül a nap (nincs tanulás, te dolgozz éjjel, ha muszáj), aszerint egyetek, pihenjetek, levegőzzetek, ahogy a ritmusotok adja.
  Akkor kaphatsz valós képet a családtagok életritmusáról, ha kötetlenül, átlagos napokat figyelsz meg. Ha nem tehetitek meg (pl. munka miatt) ezt, akkor az intézményi napirendet vegyétek alapul, azt kövessétek.
 3. Figyeld meg, írd fel, kinek mikor jelennek meg az igényei, mikor vannak pihenősebb, nyugalmi időszakok, mikor az aktívak, mikor a szülőt igénylők és mikor van „szabadidő”.
  A tanulást és alkotó, együtt játszó időket az aktív időbe tedd, erre az időszakra magadnak ne tervezz semmit!
  A nyugalmi időszakokra tervezhetsz homeoffice-t vagy egyéb teendőket.
 4. Biztosíts elegendő mozgást és levegőzést!
  A levegőzés ideje lehet az ablakban nézelődés is, ha nincs terasz vagy kert nálatok. A te agyadnak is szüksége van friss levegőre, ne lógd el ezt az időt.
  Bármelyik lakás könnyedén átalakítható egy kis mozgáshoz. Építhettek akadálypályát a bútorokból, bunkert, foci vagy kosárpályát.

Ha nem biztosítasz elegendő mozgást gyermekednek, szépen elkezdi gyűjtögetni a benne lévő feszültséget. Ez kihat a viselkedésére, teljesítményére, hangulatára. Aztán váratlanul robban! Mozogjatok eleget! Hosszú távon kifizetődő, ha odafigyelsz erre az apróságra.

Éld meg gyermekeddel együtt az értékes pillanatokat! Sok jó van abban, ami most történik velünk, csak vedd észre a mindennapokban.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg

Elolvasom»