Az állatok és növények közelsége pozitívan hat a gyermekekre

Amikor Minci született, épp nem volt állat a háznál, így azt az utat választottuk, hogy a gyerekeinkkel együtt fogadunk majd örökbe újra, amikor teljes értékűen tudnak foglalkozni vele. Jobban örültem volna, ha állat mellett nőnek fel, de az élet felülbírált – biztos nem véletlenül. Szerencsére a családunkban és a baráti körünkben is sok az állat, így például azt, hogyan bánunk velük, már egészen kicsiként megtanulták. Gondozni, nevelni egy állatot azonban egészen más!

A folyamat eljutott arra a pontra, hogy én is megtörjek és kezdetnek újra több növény legyen a házban. No, igen. Minci születése után kb. fél évvel az összes növény kinyiffant… Nem tudtam odafigyelni rájuk. Szóval nekem is vissza kellett szokni a növénylocsolás el nem felejtéséhez, meg mindenhez, amivel ez jár. Felírtuk a hetirend táblánkra, hogy melyik a locsolás napja, így nem felejtjük el.

Ültettünk, nézzük, ahogy nőnek a növényeink, megbeszéljük, milyen feltételekre van szükségük ehhez. Feladatot is kaptak, vannak saját növényeik, amiket ők locsolnak és gondoznak.

Következő lépésként felkerestem egy közeli lovardát, ahol előálltam a magam fura dolgaival… „Jó napot! Lehet önökhöz dolgozni menni kisgyerekekkel?” – Szénapakolás, állatetetés, lovak csutakolása, patatisztítás, ilyesmikre gondoltam. Kicsit zakkantnak néztek, de nyitottak voltak és elindult egy kapcsolat, melynek eredményeképp mára Fanni és Alíz,  a két kis póni a mindennapjaink részévé váltak.

Manci számolja a napokat, mikor lesz már lovagló nap; kis termetéhez képest annyira stabilan és magabiztosan üli a lovat, hogy még a lovász is meglepődött rajta. Minci nehezebben szokott bele, de mostanra ő is szerelembe esett a lovakkal. Az állatok iránti szereteten túl meg kell, hogy tanítsuk nekik a tiszteletet is, s nem mellesleg a gondoskodást, a felelősséget, amivel az állatainknak tartozunk. Ugyan még egy hosszú folyamat elején tartunk, már most nagyon jó látni, hogy milyen sok területre van kihatással az, hogy állatokkal foglalkoznak.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban

Elolvasom»