Barion Pixel

Ezért használd a lineáris naptárt, ha felborul a rutin – Ingyenesen letölthető sablonnal

Amikor a járvány harmadik hullámában bezárták az óvodákat, a gyermekeim különösen sokat forgolódtak a naptáraink körül és egész délelőtt “zsizsegtek”. Nem kérdeztek, csak nézegették mi van oda írva, mikor mi fog történni. Aztán csak kibújt a szög a zsákból!

–  Anya, akkor a jövő héten nem mehetek oviba, igaz?”

– Így van, Minci.

– De meddig nem?

– Hmm…

Összerakták, hogy itt most valami változni fog.  Azt viszont nem értették, hogy ez meddig fog tartani! Vajon mostantól mindig így lesz?

A VÁLTOZÁS BIZONYTALANSÁGGAL JÁR

A hetirend táblánkról letöröltük az oviidőt, a munkaidőimet, de nem tudtam felrajzolni, mikortól lesznek ezek újra. Minci sírva fakadt. Azonnal bizonytalanná vált és úgy értelmezte, hogy eltöröltük az ovit. Az majd lesz egyszer újra, egy számára megfoghatatlan időben, de itt és most nem. Az eddig biztonságot jelentő rutin felborult.

Ha ilyen egy váratlan esemény történik a gyermekek egytől egyig bizonytalanná válnak. Van, aki bújósabb, ragaszkodóbb lesz, mások sűrűbben hisztiznek, vagy épp szótlanná, megfigyelővé válnak. Ezen a nyelven kérik tőlünk: “Segíts, hogy megérthessem!”

MEGOLDÓKULCSOK A PROBLÉMA FELOLDÁSÁHOZ

Első sorban azzal tudjuk segíteni őket, ha megfoghatóvá tesszük számukra az időt. Ehhez szuper eszköz a hetirend tábla, de most ennél holisztikusabbra van szükségünk: egy lineáris naptárra.

A lineáris naptár egy hosszú, vízszintesen elhelyezett idővonal, ami az év hónapjaiból tevődik össze. Egy évet szemléltet a gyermeknek, így nagyobb egészben is átláthatja és követheti az idő múlását.

Innen tudsz letölteni magatoknak is ingyenesen.

Ahogy a képen is láthatod, egy kék filctoll és egy vonalzó segítségével bejelöltük, meddig tart a kihirdetett korlátozás; így azonnal láthatóvá vált számukra, mikor lehet újra oviba menni. Legnagyobb meglepetésemre Minci ismét sírva fakadt.  “Ez borzasztó hosszú idő!” – mondta.

Ennek apropóján előkerestem a nyári szünet dátumait, és azt is berajzoltuk. Így szemléltettem, hogy néha van, hogy nem megyünk oviba. Meg tudtuk beszélni, hogy időnként nekünk és az óvónéniknek is szüksége van pihenésre, hogy mindig szeressünk oviba járni és ne unjuk el. Az is belekerült a naptárba, hogy mikor kezdi Manci az ovit – ez teljesen lenyűgözte őket!

MIÉRT EREDMÉNYES EZ A MÓDSZER?

Szép lassan beállt a béke. Járkáltak a naptár előtt és megfigyelték. Megállapították, hogy néha van ovi, néha nincs. Végig húzták az ujjukat a vonalokon, meddig tart a szünet, melyik hosszabb-rövidebb. Rájöttek, hogy többet lehet oviba menni, mint amennyi szünet van – azt hiszem ez volt, ami a lelki békét meghozta.

Nagyjából 20 perc telt így, de napközben is többször arra mentek, hogy leellenőrizzék, biztosan nem változott e semmi. 😊

Attól, hogy látják, meg tudják “fogni”, meg tudják mutatni pontosan, mikor lesz, amit várnak, újra úgy érzik, kontrollálni tudják. Ez az, ami a biztonságérzetüket ismét megalapozza.

Innentől már tudunk arra koncentrálni, hogy mi magunk hogyan tudunk lelkileg stabilak maradni számukra. Ebben sokat segíthet, ha megtervezzük saját időbeosztásunkat! A napokban megmutatom, én hogy szoktam ezt csinálni – több kevesebb sikerrel 😄

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg

Elolvasom»