A szabályok mindenkire vonatkoznak! Te betartod őket?

Időről időre új kihívások elé állítanak minket gyermekeink. Aktuális életkori sajátosságok, váratlan élethelyzetek, vagy épp nem várt körülmények terelgetnek minket a gyereknevelés rögös útján. Amikor úgy érzed, hogy túlzottan háttérbe szorultál és már nincs is időd magadra, ideje új szokásrendszert kialakítanod!

Épp előadást hallgatok, persze a gyerekek felébredtek a közepén …

Valójában engem bosszant, ha eltervezek valamit és nem tudok a végére érni, vagy nem tudom megvalósítani rajtam kívül álló okok miatt. Korábban éppen ezért az volt a taktikám, hogy délutáni alvás alatt olvasok, pihenek, velük alszom – mindegy, csak tervezett tevékenység ne legyen. Azóta kicsit több lett a feladat, így egy-egy napon terveznem kell alvásidőre is.

Tettünk egy lépést afelé, hogy kiegyenlített legyen az egymáshoz alkalmazkodás: csendespihenőt vezettünk be.

HOGYAN MŰKÖDIK A GYAKORLATBAN?

Amikor tudom, hogy dolgozni fogok alvásidőben, előre jelzem nekik, hogy amikor felébrednek még dolgozni fogok, ezért csendespihenőre készüljenek. Ezt persze gyakoroltuk nem éles helyzetben, amikor én is melléjük ülve olvastam.

Szabályok nekik: választhatnak csendes tevékenységet, hang nélkül vagy suttogva beszélgetve közben, vagy hangosabb játékot a másik (saját) szobában, amíg be nem fejezem a munkát.

Szabályok nekem: olyat tervezek, amit bármikor félbe szakíthatok, ha muszáj (tehát nem tervezek pl. konzultációt); ha előadást hallgatok, kiveszem a fülest és kihangosítva hallgatom, hogy ők is hallják; olyan hosszúságú feladatot tervezek, amit biztosan bírnak (tehát jelenleg elalvástól számítva max. másfél órát).

A KULCS AZ EGYMÁS IRÁNTI TISZTELET ÉS A SZABÁLYOK  KÖLCSÖNÖS BETARTÁSA

Két hete kezdtem bevezetni az új szabályt, vagy inkább szokást. Ma már rutinosan, könyvvel érkeztek lopakodva, egy-egy ölelés és puszi után pedig jelezték, hogy kihangosíthatom az előadást. Bekuckóztak mellém az ágyba teljes csendben és élvezettel nézegették, cserélgették a könyveket. Öröm volt rájuk nézni! Amint az előadás véget ért, felálltak és játékot választottak, én pedig becsuktam a telefont, laptopot és csatlakoztam.

Oda-vissza megadtuk egymásnak a tiszteletet és betartottuk az ígért szabályokat. Ettől tud elmélyülni és minden résztvevő számára elfogadhatóan működni egy szokásrendszer.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban

Elolvasom»