Barion Pixel

Könyvek babáknak (0-1 éveseknek) „Montessoritól”

Kisbabánk érkezésekor még főleg a gondozási feladatok köré csoportosul figyelmünk, s az új, immár közös élet kialakításán. Ebben az időszakban, a „negyedik trimeszterben” babánk is azzal van elfoglalva, hogy megszokja az őt körülvevő világot, s szép lassan elkezdje azt felfedezni. Ehhez nagy részben látását használja, mely a legfejletlenebb érzékszervünk születéskor.

Az újszülött szeme és az idegrendszere fizikailag készen áll a látásra, a látópályák és az agy azonban még igényel némi időt a kapcsolódáshoz éppen ezért csak foltokban, 20-25 cm távolságra lát (épp az arcunkat, ha ringatjuk). Ez persze folyamatosan fejlődik, 3-4 hetes korától pedig már nem fejjel lefelé látja a világot.

Amikor azzal foglalkozunk, hogy 0 és 1 éves kor között milyen könyvet adunk gyermekünk kezébe, látásának fejlődését és figyelmének, koncentrációjának fejlesztését érdemes alapul venni.

 A megfelelő könyvek választásával könnyedén segíthetjük őt szülőként!

0-4 hónapos korig (nagyjából)

Babánk eleinte szemmozgásának koordinálásán dolgozik, s 2 hónapos kor környékére erősödnek meg annyira szemizmai, hogy már teljesen összehangoltan mozogjanak szemei. Ilyenkor már megfigyelheted, hogy a közeli dolgokat megfigyeli, követni próbálja.

Színlátása is fokozatosan fejlődik, így eleinte a nagy kontrasztokat, fekete-fehér dolgokat keresi, mivel agya még összemossa a színeket. Magad is megfigyelheted, hogy a színes játékok helyett a fekete-fehér tárgyak jobban felkeltik figyelmét.

Ebben az életkorban Montessori ajánlja a Munari-körforgókat, s a fekete-fehér könyveket, geometriai formákat ábrázoló könyveket, vagy fekete-fehér kártyákat (vizuális stimuláció eszközei).

„A kutatások azt mutatják, hogy a csecsemőstimulációs kártyák megnyugtatják  a babát, növelik a koncentrációs készségeket, fokozzák a természetes kíváncsiságot és ösztönzik az agysejtek kapcsolatainak kialakulását.”

Pl. „Babakontraszt” és „Babageometria” könyvek, „Sweet Little Home: Kontraszt kártyák csecsemőknek”

4 hónapos kortól (nagyjából)

Ekkorra babád már megtanulja megkülönböztetni a színeket, s elkezd színes (élénk, kontrasztos továbbra is) dolgok után is érdeklődni.

Ilyenkor már színes képeket tartalmazó, egyszerű ábrázolással készült könyveket is elé támaszthatsz, pl. miközben hason nézelődik.

Szépen kezd foglalkozni finommotorikájával is, s tapintását is próbálgatja már, éppen ezért textilkönyveket is beszerezhetsz neki.

Pl. „Tiny Love” textilkönyvek, „Scolar: A baba első szavai”, „Tárgy-képes: babaszemmel sorozat”

Fél éves kortól egy éves korig (nagyjából)

Színes, tematikus könyvekkel is bővítheted a repertoárt, s a könyveket használhatod kukucskálós játékoz is! Ez nagyban segít majd babádnak abban, hogy az első szeparációs szorongás időszakát könnyebben vészelje át, hiszen a játék által már korábban is szerzett tapasztalatokat arról, hogy attól, hogy nem lát valamit, a dolgok nem tűnnek el.

Ebben a korban az eddigiek mellett szókincse bővítésén is dolgozik, s a nagymotoros készségek is előtérbe kerülnek. Aktívabb szakaszba ér a mozgásfejlődés; a felüléssel megváltozik a világ nézőpontja számára, majd hamarosan feláll.

Képeket tehetsz a falra az ő álló magasságába egy polc fölé, hogy motiváld a felállásra. Ugyanígy könyveket is állíthatsz oda.

Pl. „Scolar: Első kukucs könyvem, színek”, „Scolar: Nagy kerekek, kis kerekek”, „Csimota: Ismerkedős-sorozat: nevetős, sírós, ámulós, morgós – érzelmek”

Nagyjából egy éves korára elfogyasztottatok négy féle körforgót, melyeket már el is tettél.

Ekkorra már a fekete-fehér könyvek is eltűntek a polcról (kivéve, ha ragaszkodik hozzájuk).

A könyvespolcotokon 6-8, könyv sorakozik, számára is elérhető magasságban, hogy bármikor kedvére lapozgathassa őket. Ha több könyvetek van, tedd őket magasabbra, vagy a saját polcaidra, hogy rotálhasd, ha úgy érzed ráunt valamire.

Ebben a szakaszban próbálj arra törekedni, hogy ha meg is kóstolja a könyvet, jelezd neki, hogy ez nem rágcsálásra való. „A szemednek való és a kezednek, a szádba pl. ezt teheted.” – és adsz neki valami rágcsálhatót, közben nézegetheti tovább a könyvet.

Amellett, hogy a fentebb leírt területeken fejleszted babádat, folyamatosan építed bizalmi kapcsolatotok s értékes időt töltötök együtt. Neked ugyan tudatos a tevékenységed, de ne feledd, hogy neki ez mind játék, s indirekt módon tanul közben. Tőled!

Csodálatos időszak ez a babáddal! Ne vedd túl szigorúan a fenti ajánlást; élvezettel, önazonosan tedd magatokévá az olvasottakat.

Jó munkát!

ÖsztönAnyu

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»