Barion Pixel

Könyvajánló kisgyermekes szülőknek „Montessoritól” (1-2 éveseknek)

Ebben az életkorban már egész más szinten van kapcsolatunk gyermekünkkel. Képes a helyváltoztatásra, önálló akarata van, amit érvényesíteni is szeretne; mindemellett egyre jobban kommunikál, s szemmel láthatóan vannak érdeklődési területei.

Amikor azt tapasztalod, hogy pl. mindig turkál az ételben; figyeli, ahogy leesik az étel (nem véletlenül); kiborítja a pohár vizet ebédnél; nem tudsz nélküle elmenni a mosdóra; s mindezt számtalanszor megismétli, akkor érzékeny periódusban van.

Maria Montessori munkássága során megfogalmazott olyan időintervallumokat, melyekben megfigyelte a gyermekek főbb érdeklődési területeit. Ezeket időablakoknak is nevezhetnénk: amíg nyitva az ablak, azonnal bemegy a tudás, tapasztalat. Ha ablaknyitás előtt próbálkozom, kudarcélmény miatt elmehet a kedve. Ha az ablak bezáródása után vagyunk, nehezebben tanulja meg azt, amit egy pillanat alatt is megtanulhatott volna.

Egy és két éves kor között már olyan területeken van érzékeny periódusa gyermekednek, amire nem is gondolnál!

  • 12-15 hónapos kör között alakul ki a választás képessége, ami hatalmas lépés az önállóság felé! Ha ebben az időszakban segíted ezt a tanulási folyamatot, a dackorszak időszakát nagyban megkönnyítheted!

Így taníthatod: Rakj elé három könyvet. Egy kedvencet, egy ismerőset és egy teljesen újat. Ezzel biztosítod számára, hogy dönthessen: a megbízhatóan ismerősre vágyik, ismerkedne jobban egy ismerős témával vagy teljesen új irányba szeretne menni?

Tudatosítsd benne, hogy mit jelent választani, az életetek más területein is. Pl. Két ételből választhat (egy kedvenc, egy új); öltözésnél választhat két pulcsi közül, stb.

  • Ez az életkor a kedvencek időszaka is, így számíthatsz rá, hogy a kedvenc könyvek, ételek, tevékenységek, rituálék nagy számban ismétlésre kerülnek majd … Ne add fel! Gondolj arra, hogy ő közben folyamatosan tanul! Amikor újra és újra ugyanazt a könyvet kéri, minden alkalommal jobban érti a történetet, egyre több szót jegyez meg, míg végül betéve tudja majd a szöveget. Ez segíti őt abban, hogy szeresse az olvasást, s hogy a könyvekhez stabil biztonságérzetet párosítson – ami egy életen át el fogja kíséri.
  • Önállósága felé tesz lépéseket öltözködés terén is, amikor egyszer csak azt tapasztalod, hogy a zoknijait állandóan leveszi J Érdemes lépéseket tenned e téren is!

Kaphat ruhakosarat, választhat ruhát/zoknit magának reggelente, tanítgathatod a felvételt is; párosíthattok zoknikat teregetéskor; tehetsz tükröt a szobájába (biztonsági üvegest, felfúrva!), hogy lássa mit tevékenykedik.

A könyvespolcot bővítheted öltözködést tanító könyvekkel, pl. scolar: Hogyan öltözködünk?

  • 12-18 hónapos kora között szerez meg minden tapasztalatot gyermeked ahhoz, hogy szobatiszta (!) legyen. Elképesztő, igaz? J Ezért is fontos, hogy hagyd őt magaddal mosdóra menni, magyarázz neki, hogy mi történik, mutasd neki az ottani eszközök (wc-papír, wc-kefe, stb. használatát). A legtöbb gyermek 1,5-2 éves kora között kész a szobatisztaságra!

A bilikönyvek mellett (pl. Alona Frankel, Bilikönyv) szerezz be olyan könyveket is, ami a testrészit tanítja és a belső szervek működését ismerteti (pl. scolar, Szem, kéz, pocak; Geopen, Az emberi test (Montessori foglalkoztató füzet) – ebben a feladatok még koraiak, a képek viszont nagyon jók!). Ehhez többféle mágnese játékot is beszerezhetsz!

Miért fontos ez? Ahhoz, hogy ne ijedjen majd meg a székletétől, vagy a vizeletétől (kevésbé jellemző), ismernie kell a folyamatot: eszem és iszom, abból lesz a pisim és a kakim. Ha ismeri a folyamatot, büszke lesz eredményeire is! Ha nem ismeri, könnyen megijedhet a végterméktől, vagy a szagtól, az érzéseitől, így erre kiemelten érdemes odafigyelned!

  • Az evési szokása is formálódik, már próbálkozik kanállal, villával is. Beszerezhetsz szuper gyerek szakácskönyveket, amiből együtt főzhettek (pl. Ugrai-Nagy Tünde, Manókonyha)

Ezek persze mind életkori sajátosságok, nem a te gyermekedről szólnak! A fentebb leírtakat mind megéli, de ezek mellett számtalan dolog kezdi érdekelni, s tesz felfedezéseket, ha támogatod őt ebben.

A megfigyelésidre hagyatkozz, nálad jobban senki se fogja tudni, mi érdekli őt igazán. Emellett bármilyen élethelyzet, trauma éri, szintén kereshetsz könyvet a megértéséhez, feloldásához. (pl. haláleset a családban, vagy épp kiskutyák születtek.)

Az érdeklődése minden területén segítheted őt a megfelelő könyvek beszerzésével. Mindezek mellett jöhetnek a tematikus könyvek és az ő életüket elmesélők, pl. Maszat könyvsorozat, Bori/Berci könyvek, Anna Peti és Gergő, a Scolar és Geopen kiadó sorozatai (mi micsoda pl.) járművekről, állatokról vagy bármiről, ami épp érdekli vagy körülveszi őt.

Azt gondolom könyvekből sosem elég! A számára elérhető mennyiség viszont ne legyen túl sok (kb. 12), hogy rendben tudja tartani őket. A többi könyvet rotálhatod, de lehetőség szerint tedd olyan helyre őket, hogy lássa mindet, hogy tudja kérni. Kedvenceket sose rotálj J

Egyre összetettebb és izgalmasabb vele az élet minden területén, igaz? A következő részben már foglakozunk a dackorszakkal is!

Nálatok mi az aktuális könyv-kedvenc?

ÖsztönAnyu

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»