Barion Pixel

Karanténban a lelkem…

(foto forrás: babylifestyle, instagram)

 

Te hogy bírod? 

Én mélyponton vagyok. ? 

Már nagyon hiányoznak a nagyszülők, dédmama mindannyiunknak. Szívesen megtörnénk a karantént egy találkozóval … Ők is kérdezik, mi lenne, ha … csak egy kicsit … csak egy fél órát …
De nem lehet. Nem mehetünk bele! Nem tehetjük meg miattuk, embertársaink miatt és magunk miatt sem. Pedig szívesen megtennénk! 

Szeretnélek megnyugtatni!  

Mi is szarul viseljük. Úszik a lakás mikor hol, vagy a gyerekek hülyülnek meg, vagy mi. Vagy mindenki, de az már humorba torkollik szerencsére.
Montessori ide vagy oda, nem mindig sikerül úgy reagálni, vagy helyzetet kezelni, ahogy szeretnénk.
Ugyanakkor nem fog összedőlni a világ, amikor így alakul … Leüvöltötted valami marhaságért? Ez van. Durva voltál vele? Türelmetlen? Előfordul. Folyt a cucc mindenhol, mire kicserélted a pelusát? Fú, de átérzem … Rossz döntést hoztál? Megesik.
Meg kell tanulni továbblépni ahelyett, hogy őrlődni kezdesz azon, amin nem változtatsz. Mindig nézz előre, törekedj a jóra, ha hibáztál, tedd jóvá. Menni fog! Ne add fel! Rengeteg hasznosat tanítasz így neki észrevétlenül. ? 

Szeretnék könnyíteni a lelkeden!  

A gyerekek nagyon könnyen tudnak alkalmazkodni! Két hét alatt beállnak az új szokások, napirend. Mi sokkal rosszabbul viseljük a korlátokat és bezártságot, mint ők.
6 éves korig elsődleges színterük a család! Rátok, szülőkre vágynak első sorban, minden más csak körítés. A pörgős szociális életről átállnak a szűk családból állóra.
Hamar hozzászoknak az ingerszegényebb környezethez és sokkal többet kamatoztatnak majd belőle, mint gondolnád! Kreatívabbá válnak, nyugodtabbá, kitartóbbá. De ehhez te is kellesz. 

Kérlek ne vásárolj! ? 

Semmi szükségetek új játékokra (maximum a mozgáshoz, pl. gyűrű, bordásfal, hinta, stb.)! Ha a megszokott környezetben hagyod beállni az új családi rendet, abban kezdi felfedezni a lehetőségeket, önmagát fejlesztve ezáltal. Éppen ezért semmi szükség rá, hogy minden nap készítsetek valami iszonyú kreatívat … hogy minden nap online tornázzatok … hogy 0-24 azt lesd, hogy szórakoztasd. Nyugodt szívvel hagyd unatkozni, ezzel nem hagyod cserben! Ez fogja megoldásokra sarkallni, s arra, hogy megtanulja lefoglalni magát. Hogy ő is értékesebbnek élje meg az együtt töltött időt. 

Szeretnélek bíztatni!  

Ne féljetek videón beszélgetni a nagyszülőkkel gyerekekkel együtt, akármennyi ideig! Ez a fajta képernyőidő egészen más, mint a tv, ipad, laptop elé mesenézéshez vagy játékhoz ültetett gyerek esetében. Itt kapcsolattartásról van szó, együtt töltitek ezt az időt, választ kap a képernyőről, szociális életet éltek. Bátran, bátran, keressétek meg a nektek legmegfelelőbb fórumot és trécseljetek az öregeitekkel minden nap, ha tehetitek! 

Szeretném, ha figyelnél a lelki békétekre.  

Oldjátok a feszkót! A gyerekeknek meséljetek a bennetek zajló dolgokról, a félelmeitekről, kérdezzétek meg az övéiket. Oldjátok szerepjátékkal vagy mesével. Ti is beszéljetek egymással! Aztán oldjátok borral, pálinkával, vagy amivel jól esik. Istenien lehet videocseten keresztül „kocsmázni” a haverokkal altatás után. 

Megértelek.  Együtt érzek.  Veled vagyok.  

Az első a család! A családi béke, nyugalom. Minden más másodlagos.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»