Barion Pixel

Így ismertesd meg a valódi világot gyermekeiddel

Városban élve nincs könnyű dolgunk, ha a fogyasztott ételek eredetét szeretnénk megismertetni gyermekeinkkel. Óvónőként nem egyszer kaptam válaszként ovisaimtól, hogy a csirke az egyik nagy áruházlánc fagyasztójából jön és különben is, a mesében kukorékoló kakas nem étel, az nem lehet ugyanaz.

MIÉRT FONTOS, HOGY MÁR EGÉSZ KORÁN MEGMUTASSUK NEKIK A VILÁGOT?

Ha megtapasztalható módon mutatjuk meg gyermekünknek a világot, képes lesz arra, hogy megértse az összefüggéseket és új készségeket sajátítson el. A gyermek képes lesz a logikus gondolkodásra, kérdései lesznek, nyitottá válik az agya az információ befogadására.

Miért? Mert megtapasztal. Minden érzékszervével arra törekszik, hogy magába szívja a környezetéből származó információkat, ezek belevésődnek a tudatalattijába, hogy aztán azokra építeni tudja a tudását. Fontos azonban, hogy lásd, ha nincs mire építeni, a tudás sem sajátítható el, maximum felületesen.

MIT TEGYÉL?

Keresd a lehetőségeket! Szerencsére már a külvárosokban is elérhetők úgynevezett “Szedd magad!” helyek, ahol idényterméseket szedhettek. Ha teheted minden évszakban menjetek, hogy megérthesse mit jelent az, hogy szezonális gyümölcs és zöldség, hogy megtapasztalja a természet körforgását és a téli kopárság is értelmet nyerjen.

Amint mindezt meglátja, megtapasztalja, könnyebben meg fogja érti, hogy nem az üzletláncok polcain teremnek a nap 24 órájában a zöldségek és a gyümölcsök. Ennek hatására magától fog rájönni, miért nem jó, hogy bármikor bármennyi étel elérhető, s hogy ez a mérhetetlen pazarlás, ami a mai fogyasztói társadalmat jellemezi hova vezet. Gondolkodni fog, belső válik tudása, szemlélete, s tudatosan fog környezete védelméért tenni. Mert megtapasztalta, megértette, átlátta, összerakta és megfogalmazta a „képet”, ezáltal belsővé vált tudása: ő maga akarja így csinálni. Ettől lesz motiviált, ami segíti őt céljai elérésében.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»