Hogyan dicsérjük a gyermekünket?

Biztos vagyok benne, hogy nálad is kiemelt pont a gyereknevelésben a pozitív visszajelzés, ami segít abban, hogy a gyermek tudja, mit csinál helyesen és min kellene még finomítania. A dicséret fontos, nem mindegy azonban, hogyan teszed!

“ÜGYES VAGY!”

Ez a mondat hányszor hagyja el a szád egy nap? Remélem sokszor, mert az már félsiker 🙂 Ez azonban csak a mondat eleje, önmagában kevés és üres. Érti ő, hogy valami most jó volt, de fogalma sincs, arról, hogy mi. Így idővel nem is foglalkozik vele, mert nem érti, mire vonatkozik, vagy a legapróbb dolgokért is várja mert azt gondolja, ha nem hangzik el, akkor nem csinálta jól.

Ahhoz, hogy eredményesen dicsérj, ahhoz valójában motiválnod kell  Azaz az ő nyelvén – és ezáltal elhelyezze a tevékenységét, a tetteit, a képességeit, saját magát a világban -, célzottan kell neki visszajelezned (azaz fogalmazz pontosan):
“Ügyes vagy, mert…”
“Ügyes vagy! De jó, hogy…”
“Olyan jó, hogy…”
“Jajj, de örülök, hogy/amiért…”
“Látod, milyen ügyes vagy? Sikerült!”
“Nahát, te ezt már tudod?”

MIÉRT FONTOS A MOTIVÁCIÓ?

A motivációnak rendkívül fontos szerepe van a gyermekek személyiségfejlődésében, ebben pedig kulcsszerep jut a pozitív gondolkodásnak, szemléletmódnak. A pedagógusok a motiválás során nem az eredményre, hanem az erőfeszítésre, az elvégzett munkára összpontosítanak, ennek segítségével pedig a gyerekek is könnyebben tudják felismerni, hogy jó irányba haladnak. Azt mondják például: “Látszik mennyit dolgoztál ezen a rajzon, gyönyörű lett!”

A motiváció ugyanakkor jó lehetőség arra is, hogy megnevezzünk, ezáltal pedig megtanítsunk bizonyos fogalmakat, képességeket, tevékenységeket, érzelmeket.
“Kitartó voltál! Gratulálok!”
“Büszke vagyok rád, amiért”…
“Láttam/észrevettem, hogy”…

Nagyon büszke leszel gyermekedre, amikor majd elkezdi felismerni képességeit, s meg tudja fogalmazni fejlődését.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban

Elolvasom»