Barion Pixel

Hogyan dicsérjük a gyermekünket?

Biztos vagyok benne, hogy nálad is kiemelt pont a gyereknevelésben a pozitív visszajelzés, ami segít abban, hogy a gyermek tudja, mit csinál helyesen és min kellene még finomítania. A dicséret fontos, nem mindegy azonban, hogyan teszed!

“ÜGYES VAGY!”

Ez a mondat hányszor hagyja el a szád egy nap? Remélem sokszor, mert az már félsiker 🙂 Ez azonban csak a mondat eleje, önmagában kevés és üres. Érti ő, hogy valami most jó volt, de fogalma sincs, arról, hogy mi. Így idővel nem is foglalkozik vele, mert nem érti, mire vonatkozik, vagy a legapróbb dolgokért is várja mert azt gondolja, ha nem hangzik el, akkor nem csinálta jól.

Ahhoz, hogy eredményesen dicsérj, ahhoz valójában motiválnod kell  Azaz az ő nyelvén – és ezáltal elhelyezze a tevékenységét, a tetteit, a képességeit, saját magát a világban -, célzottan kell neki visszajelezned (azaz fogalmazz pontosan):
“Ügyes vagy, mert…”
“Ügyes vagy! De jó, hogy…”
“Olyan jó, hogy…”
“Jajj, de örülök, hogy/amiért…”
“Látod, milyen ügyes vagy? Sikerült!”
“Nahát, te ezt már tudod?”

MIÉRT FONTOS A MOTIVÁCIÓ?

A motivációnak rendkívül fontos szerepe van a gyermekek személyiségfejlődésében, ebben pedig kulcsszerep jut a pozitív gondolkodásnak, szemléletmódnak. A pedagógusok a motiválás során nem az eredményre, hanem az erőfeszítésre, az elvégzett munkára összpontosítanak, ennek segítségével pedig a gyerekek is könnyebben tudják felismerni, hogy jó irányba haladnak. Azt mondják például: “Látszik mennyit dolgoztál ezen a rajzon, gyönyörű lett!”

A motiváció ugyanakkor jó lehetőség arra is, hogy megnevezzünk, ezáltal pedig megtanítsunk bizonyos fogalmakat, képességeket, tevékenységeket, érzelmeket.
“Kitartó voltál! Gratulálok!”
“Büszke vagyok rád, amiért”…
“Láttam/észrevettem, hogy”…

Nagyon büszke leszel gyermekedre, amikor majd elkezdi felismerni képességeit, s meg tudja fogalmazni fejlődését.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»

Te is érezted már úgy, hogy  összejöttek a dolgok és csak túléled a napokat?

Esetleg az feszít, hogy állandóan ki kell találnod mit csinálj gyermekeddel?

Az ÖsztönAnyu Klub egy közösség, egy mankó a mindennapokban, NEKED!

Február 29.-ig tudsz csatlakozni, olvasd el a részleteket itt!