7+1 tipp, amivel megteremthető a csendes, nyugodt otthoni környezet

Felnőttként vágyunk arra, hogy hosszabb-rövidebb időre csendben legyünk. Ez különösen igaz akkor, amikor gyermekeink még kisebbek. Valójában azonban ők is igénylik, sőt, keresik a csendet, a mozdulatlanságot. Maria Montessori, a Montessori módszer megalkotója tulajdonképpen csupán a véletlennek köszönhetően fedezte fel a gyermekeknek ezen igényét, hogy aztán kitalálja, miként elégíthetné ki azt.

A csend megélése manapság sok gyermek életéből kimarad, főként a technika vívmányainak köszönhetően. Add meg gyermekednek a lehetőséget, hogy megélje a csend csodáját! Fontos azonban, hogy tisztában legyél azzal, hogy ez egy folyamat, így ez elsőre nem fog sikerülni, hiszen egy új óvodai csoport gyermekeitől sem várható el, hogy képesek legyenek a megvalósítására, akkor sem, ha motiváltak rá.

Hogyan érhetjük el? A csendgyakorlatokkal!

Olyan tárgyakat válassz, melyekkel hangosan bánik gyermeked, ilyenek lehetnek például az étkezés eszközei, ha mostanában zajosra sikerül a terítés és az étkezés. A feladat pedig nem más, minthogy az adott tárgyakat „hang nélkül” használja a gyermek, így némán tegye a poharat az asztalra, csukja be az ajtót vagy tegye be a széket. A módszert onnantól kezdve alkalmazhatod, amikor már látod, hogy próbálkozni kezd a finom, precíz mozdulatokkal (pl. kanalazás).

Így végezzétek a gyakorlatokat!

1. Mondd el a gyermeknek: „Ahhoz, hogy halljuk, hogy sikerül-e, csendben kell maradnunk.”

2. Kerüld a kudarcélményt! Olyan tárgy használatát tanítsd, melyre valóban lépes! Például amíg nem éri el kényelmesen a kilincset, nem fogja tudni csendben becsukni.

3. Először mutasd be a feladatot egyértelmű mozdulatokkal, SZAVAK ÉS MAGYARÁZAT NÉLKÜL! Majd add át a lehetőséget neki!

4. A próbálkozások közben segítsd, motiváld őt! “Próbáld meg még egyszer!” “Ezt már alig hallottam!” “Nézd, megmutatom.” – Semmiképp se mondd neki, hogy ez nem sikerült, rosszul csináltad, stb. Maradj támogató és biztató, ismerd el az erőfeszítéseit, és a legkisebb sikereit is!

5. Ha elunja, ne erőltesd! Csak addig próbálkozzon, amíg magától szeretné, amíg motivált rá! Ha kéri, mutasd meg neki újra és újra, minden esetben pontosan ugyanúgy!

6. Lehet, hogy eleinte csak egyszer próbálkozik és otthagyja, vagy megmutattatja egy tucatszor, majd odébb áll. Időnként vedd elő a feladatot, vagy amikor aktuális (akkor és ott) emlékeztesd: “Nézd, így.”, és mutasd meg ismét szavak nélkül.

7. Bárikor elővehetitek spontán módon is a csendgyakorlatokat. Ha látod, hogy belemegy a játékba vagy egyedül próbálgatni kezdi – lépj hátra egyet és csak hagyd, hogy csinálja!

+1 A csendgyakorlatokkal párhuzamosan (születéstől kezdve) teremtsünk lehetőséget a csend megélésére, a hangok megfigyelésére is! „Hallgasd!” – és csendben maradtok; hallgatjátok a benneteket körülvevő zajokat; a testek hangjait; a madarak énekét az erdőben; a villamos zakatolását a városban. A lényeg, hogy figyeljen teste elcsendesítésére, s összpontosítson a hangokra.

Miért jó ez nektek?

A családtagok, testvérek hangoskodása folyamatosan kizökkenti, eltereli a figyelmét, a háttérzaj (pl. tv, rádió) is az agya egy részét folyamatosan ezek kizárására foglalja le. Ha az általad mutatott minta alapján megtanulja csendesen használni az őt körülvevő tárgyakat, megtettétek az első lépést a csendes, nyugodt légkör megteremtéséhez és az elmélyült munka megéléséhez. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy 0-24 órában síri csendnek kell lennie otthon, vagy, hogy egy tűt se ejtsen le senki, mert megzavarja szegény gyereket a játékában. Épp úgy szükség van a zajos pillanatokra is! Csupán arról van szó, hogy minden nap meg kell teremteni azokat az órákat, melyek csendes tevékenykedéssel telnek. Neked, s gyermekednek egyaránt feltöltődés lesz a csendgyakorlatokkal töltött idő, a benneteket körülvevő tárgyak pedig nagyon hálásak lesznek a tiszteletért, mellyel gyermeked használni fogja őket.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Önállóságra nevelés

Sokszor elgondolkodunk azon, vajon azzal, amit éppen teszünk, önállóságra neveljük e gyermekünket? Mi az, amivel elkényeztetjük és mivel támogatjuk őt? Míg gyermekünk 0-6 éves korban

Elolvasom»