Barion Pixel

Lineáris naptár 2024 – az év követéséhez

0Ft1.500Ft

Leírás

Az idő megfoghatóságát jól szemlélteti a lineáris naptár. Bárhova kirakhatod a lakásban, a lényeg, hogy egymás mellé, egy hosszú egyenest alkotva helyezd ki.

Nálunk pl. nincs ekkora szabad falfelület, ezért egy sarok megtöri, de a gyerekek végig tudnak menni mellette, és a lényeg teljesül: egyben látják. (“B” verzió: ha sehogy sem tudod vízszintesen megoldani, egymás alá is teheted, ez esetben 3 kerüljön egy sorba (egy évszak).

Folyamatosan figyelik, kinek mikor van a születésnapja, megfoghatóvá vált a “mikor”, mert csak rámutat és “ott”, “akkor” lesz. Imádják, a nap több szakában foglalatoskodnak vele. Holisztikusan tekinthet az évre, évszakokra, hónapokra, napokra, hetekre. Szuper szemléltetés!

Egy csipesszel, matricával vagy pöttyel a napokat követhetitek, hol tart az év. Írjátok bele a születésnapokat piktogramokkal, így könnyedén követheti azokat is.

Mi már bele írtuk neked a magyarországi ünnepeket, munkaszüneti napokat, jeles napokat (pl. Anyák vagy épp Apák napja), neked már csak le kell töltened és nyomtathatod is! 

HOGYAN HASZNÁLD?

  1. Töltsd le a pdf fájlt.
  2. Nyomtasd ki, A4 fektetett, fehér papírokra (6 db papírra lesz szükséged) – színesben érdemes.
  3. Írd bele a születésnapokat! (Tipp: gyertya piktogramot használj, írd alá a szülinapos nevét és hogy hány éves lesz.)
  4. Vágd el az oldalakat az egyenes elválasztó vonalak mentén. Úgy szerkesztettük, hogy csak félbe kelljen vágnod, így nem keletkezik papír hulladék.
  5. Opcionális lelaminálni, hogy valóban bírja az évet! (Rakj el minden évet, hogy visszatekinthess később! Nagyon hasznos információkat nyerhetsz ki belőle.
  6. Ragaszd össze celluxal az oladalakat, vízszintesen egymás mellé téve.
  7. Tedd a falra gyermeked magasságában!
  8. Minden nap filctollal, ha lelamináltad alkoholos filccel tegyél egy pöttyöt az adott naphoz. Ha nyalarni mentek, intézményi szünet van, vagy épp beteg, jelöld vízszintes, egybefüggő vonallal (opcionális színkódot használni, pl. piros a betegség – ha több gyerek van a nevét a vonal eleje fölé írhatod, kék az intézményi szünet, zöld a nyaralás). Így ő is kap viszonyítási alapot pl. mennyit volt beteg, mennyit egészséges; mennyit járunk oviba, mennyit pihenünk; stb.

Tipp: ha elteszed minden év naptárát, egymás alá teheted őket később és építkezhetsz belőle. Pl. milyen időszakokban és mennyit beteg, vagy épp mennyit pihentetek az adott évben.

Tipp: a naptár segíti a várakozást, pusztán azzal, hogy láthatóvá vált pl. hogy mikor jön a Mikulás, vagy mikor lesz a születésnapom.

Sok örömteli percet kívánok a használatához!

B Szirtes Dóra, Montessori pedagógus, alapító

SEGÍTSD A MINDENNAPOKAT HETIREND TÁBLÁVAL IS!

Itt olvashatsz bővebben hetirend táblánkról.

További játékaink