Barion Pixel

Ovikezdés posztsorozat – nyílt nap, beiratkozás

Mi fán terem itthon az óvoda választás? Különben is hogy működik ez a rendszer? Állami vagy magán? Az elmúlt 15 év óvónői, szülői tapasztalatát és a ma hatályos törvényeket összegyúrva összeszedtem neked 10 +1 pontban, mire számíthatsz.

Nem egyszerű a helyzet, sajnos ha tutira akarsz menni, már 2 évvel ovikezdés előtt bele kell vesd magad a témába … De ne keseredj el, ha idén kezdtek és csak most kezdesz foglalkozni vele! Hidd el, te is ki fogod tudni választani a nektek legmegfelelőbbet.

A 0-6 éves kor a legfontosabb időszak gyermeked életében, nem mindegy milyen intezményt választasz saját nevelésed kiegészítésére! Első körben a beiratásról és annak körülményeiről olvashatsz:

Magárol a rendszerről, avagy állami és magán óvodak Magyarországon (óvónői szemmel):

#1. A gyermeked tanköteles korú, azaz óvodaköteles az év szeptember 1.től, amikor betölti harmadik életévét augusztus 31.e előtt. Igen, ha szeptember 1.én született, csak következő év szeptember 1.től vagy köteles beiratni őt intézménybe; az intézmenyek pedig pótbeiratkozáson fogadnak csak, a kötelező előtti évben.

Megj.: Ha óvodaköteles korban jelentkezel, valahova biztos felveszik. Ha tanév közben tölti a 3-at, várólistára kerül; a születesnapja másnapján mehet először – ha felveszik – és általában a szülinap napjától számított egy hónappal korábban értesítenek vagy tudsz érdeklődni, hogy kezdhet e.

#2. Mindenkinek van körzetes óvodája, amit általában utcákra bontva jelölnek ki. Hogy Ti hova tartoztok, azt megnézheted a helyi önkormanyzat oldalán.

Megj.: Ez azért fontos, mert oda fel kell vegyék, illetve van, ahol jelezni kell, ha nem oda fog járni a gyerek – mint a sulinál.

#3. Beiratkozás előtti évben, azaz 2 évvel korábban tájékozódj, keress intézményt!!!

  • Minden év március/április hónapban vannak a nyílt napok. Menj el amennyire csak tudsz azok közül, amelyek érdekelnek! A körzetest se hagyd ki! Az intézmények weboldalán vagy a kerületi önkormányzatnál tudsz érdeklődni, keresni, hogy mikor tartanak nyílt napot, vagy épp milyen formában (vírushelyzet, karantén idején minden intézmény maga dönt a megvalósítás hogyanjáról).
  • A beiratkozás évében már csak abba a MAXIMUM 2 intézménybe menj vissza, amelyek tetszettek.
  • KÉRDEZZ, KÉRDEZZ, KÉRDEZZ!!! Ha épp nem tudsz élőben, akkor e-mailben kérdezz az óvodavezetőtől!
  • Tudj meg minél többet azokról a szokásokról, amik érdekelnek, fontosak a gyermeked szempontjából – és a tiédből.
  • Figyeld meg a csoportszobákat, sokat elárul az ott dolgozókról (dekoráció, kommunikáció formái, játékok elrendezése, stb.). Az intézmények oldalán is szokott fenn lenni kép a csoportokról, ha épp nem tudsz élőben körbenézni.

(Megj.: Szinte mindenhol délután van a nyílt nap, nem találkozhatsz az óvónőkkel és nem láthatsz bele, hogyan működik az intézmény … Ritka, akihez napközben mehetsz, gyerekek, óvónők ottléte alatt; elég jó jel, ha beengednek)

#4. Ha a körzetest választod, egyszerűen beiratkozol és fel kell vegyék, kötelesek helyet biztosítani - vagy nem, de felveszik ... ugyanis:

  • Az intézmény hivatkozhat helyhiányra, ez esetben egy másik intézménybe teszik, ahol a környéken hely van. Ez sokszor szeptemberhez közeledve derül ki, ezért kérdezz rá ennek a lehetőségére a nyílt napon (érdemes privátba kérdezni a végén).
  • Ha a körzetedbe egyesített óvoda működik, vagy több tagintézményes (egy fő intézmény és sok kicsi, de papíron egy az összes), bármelyikbe tehetik, vagyis mondhatják hogy ebbe és ebbe az intézménybe mehet, mert ott van hely, mindegy, hogy pipíron melyik a körzetes.

Ennek egyik oka az óvónőhiány; ha egyesített az óvoda, az óvónőket szabadon áthelyezhetik a nagyobb munkaerőhiánnyal küzdő intézményekbe. Persze ez a fluktuáció a lehető legrosszabb a gyerekeknek és a nevelőknek egyaránt, de egyenlőre senki se tud jobb azonnali megoldást a fennálló közoktatási helyzetre …

A másik oka a népsűrűség (lakóparkok vs. kertvárosi rész), avagy a kutya nem nyit új óvodát amikor megboldogult Mari néni telkére többlakásos társasház épül, így egyszerűen kevés a férőhely …

(megj.: többek közt ezért született az a remek rendelet, miszerint 6 évesen menjen mindenki iskolába és csak nagyon indokolt (szélsőséges) esetben lehet visszatartani . Számomra ez a rendelet ezt jelenti: Szüreteljünk szőlőt minden év október 1.én, aztán max. sok lesz a pálinka … )

#5. Ha nem a körzetest választod, de kerületit/településen belülit, eleve rosszabb pozícióból indulsz, mert előnyt élveznek veled szemben a körzetesek. Érdemes négyszemközt beszélgetni az óvónőkkel, vezetővel a nyílt napon, miután mindenki elment ... Vagy e-mailben egyeztetni a túljelentkezés mértékérőls:

#6. Ha nem körzetest és nem településen (nem kerületen!, de rá kell kérdezned az adott intézménynél) belülit választasz, legalább egy évvel („új” törvény, korábban 3 hónap volt) az ovikezdés napja előttől a körzetben/kerületben kell legyen a hivatalos lakcímed ... azaz át kell jelentkezned!

  • a gyermekkel legalább egy vérszerinti szülőnek vagy gyámnak is át kell jelentkeznie
  • életvitelszerűen ott kell élni
  • valóság: nagyi, haver, mindegy ki az, akihez átjelentkeztek, ettől nem kell gyerekorvost is váltani. 95%-ban a kutya nem ellenőrzi, 5%-ban azok, akikhez durván nagy a túljelentkezés. Természetesen nem buzdítalak ilyesmire, pusztán a

#7. Magánszektorban minimum 80.000.- ft plusz étkezésre szamíthatsz havi szinten, 5 napos ellátással.

Ilyenkor (március) már ritka a szabad hely az aktuális év szeptemberére. DE érdemes körbe kérdezni! A járvány ügyi intézkedések sok magán fenntartású intézmény bezárásához vezettek, így valószínűleg nem lett kevesebb a jelentkező, sőt …

#8. Ha nem körzetes óvodát választasz, vegyél elő minden kapcsolatot, akit csak tudsz!

Vagy építsd őket ki addigra: puhatold ki 2 évvel korábban, hogy lehet bejutni oda, ahova akartok (mindegy hogy magán vagy állami). Menj tanfolyamra, képzésre, akármire, ahol segítséget kaphatsz, vagy megismerhetsz olyanokat, akik segíthetnek. Szomorú, hogy ezt le kellett írjam, de sajnos ez a valóság. 😥

#9. Beiratkozás, pótbeiratkozás időpontjait elmondják a nyílt napon.

Megj. ritka, hogy november után születetteket fel tudnak venni év közben.

#10. Ha menekülnél az államiból, nagy túljelentkezésre számíthatsz!

Sajnos többnyire a “pénz beszél”, olyan értelemben, hogy aki befizet, az biztosítja a helyét gyermekének. Fontos tudnod, hogy havi díjat akkor is kell fizetned, ha járványügyi intézkedések miatt zárva tart az intézmény, ahogy a nyári zárás alatt is (ha van nyári szünet).

A legtöbb intézmény igyekszik csőkkenteni a befizetendő díjon járványügy esetén, s ugyanígy van, aki az évközbeni díjba építi be a nyári zárás költségeit. Erről is tájékozódj, ha magán intézményt választasz.

+1. Ha a járványügyi intézkedések miatt nem tart az intézmény nyílt napot, és nem is válaszolnak az e-mailekre, nem marad más lehetőség az informálódásra, mint az anya-csoportok, kerületi csoportok, ahol anya társaidtól tudsz kérdezni!

Ha nem vagy tagja olyan csoportnak, ahol a kiszemelt óvoda van, keresd meg a kerületi anya-csoportot és lépj be! Vagy országos csoportokban érdeklődj, de a körzetest hatékonyabbnak gondolom.

Hogyan válassz intézményt? Ennek a szempontjai megérdemelnek egy külön blog posztot, amit hamarosan olvashatsz is!

Addig is itt találod összeszedve a Magyarországon fellelhető Montessori pedagógiát alkalmazó intézményeket (állami és magán egyaránt).

Ha kérdésed van, írj bátran az osztonanyu@gmail.com e-mail címre!

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»

Te is érezted már úgy, hogy  összejöttek a dolgok és csak túléled a napokat?

Esetleg az feszít, hogy állandóan ki kell találnod mit csinálj gyermekeddel?

Az ÖsztönAnyu Klub egy közösség, egy mankó a mindennapokban, NEKED!

Február 29.-ig tudsz csatlakozni, olvasd el a részleteket itt!