Barion Pixel

Magyarországi Montessori Egyesület

ösztönanyu montessori szülőknek, AMI

Nemzetközi Montessori Egyesület

Ma már a világ minden pontján ismerik dr. Montessori tanításait, s számos helyen alkalmazzák módszerét. Ő maga alapította meg száz évvel ezelőtt a Nemzetközi Montessori Egyesületet (Association Montessori Internationale: röviden AMI), azzal a céllal, hogy pedagógusokat képezzen. A központ képzésein a mai napig dr. Montessori jegyzeteiből oktatnak, s autentikus Montessori intézményekben szerezhetnek gyakorlatot a náluk tanulók. Az általuk kiadott képesítést nemzetközileg, a világ minden pontján elismerik.

Montessori követői is alapítottak egyesületeteket világszerte, melyek mind aktív kapcsolatban állnak az AMI-val. A ma is munkálkodó egyesületek közül néhányba maga Montessori is ellátogatott élete során, köztük a magyarországiba is, ahol kétszer járt – szemrevételezte a működést és vizsgáztatott.


ösztönanyu montessori szülőknek, Magyarországi Montessori Egyesületet

Magyarországi Montessori Egyesület

A Magyarországi Montessori Egyesületet 1992. május 12.-én alapította 20 újító pedagógus. Az egyesület jelenleg közel 500 tagot számlál.

Burchard Erzsébet volt az első, aki hazánkban terjeszteni kezdte az új szellemiségű pedagógiát, majd megnyitotta az első Montessori intézményt. Őt maga Montessori tanította képzésén, s ő is vizsgáztatta! Később Méhes Vera folytatta munkásságát (ő Burchard Erzsébet tanítványa), s alapított több hasonló intézményt, valamint képzéseket, előadásokat tartott a módszerről s tapasztalatairól.

Hazánkban első sorban az ő nevükhöz fűződik a Montessori pedagógia elterjedése és oktatása.


ösztönanyu montessori szülőknek, Burchard Erzsébet


Burchard Erzsébet így emlékszik vissza első találkozására a Montessori pedagógiával:

„Már a tanítóképzőben egy cseppet sem voltam megelégedve az ott tanult módszerekkel: se a kérdve kifejtő módszerrel, se a mozdulatlan fegyelemmel. Mindent, amit megkívántak, mesterségesnek, a gyermek mozgásigényével, érdeklődésével, törekvéseivel, tudásvágyának kielégítésével, egész emberi lényével ellentétesnek találtam. Lázasan kerestem azt a módszert, mely megfelel az örökké mozgó, tevékenykedő, minden iránt érdeklődő, kérdező, a világot megismerni vágyó gyerekeknek.”

(idézet Burchard Erzsébet visszaemlékezéseiből, saját kézirataiból)


ösztönanyu montessori szülőknek, Méhes Vera

Méhes Vera Burchard Erzsébet tanfolyamain ismerkedett először a pedagógiával:

„Montessori pedagógiája rendkívül tetszett. Úgy éreztem, hogy olyan elvekről tanulhatok, amiket akár én is megfogalmazhattam volna. Elragadónak találtam az eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy minden gyerek maga fedezze fel az összefüggéseket, azt vehesse elő, ami érdekli, és addig foglalkozzon vele, amíg kedve tartja. {…} Nagyon tetszett a bizalom a gyerekben, az egyenjogúság, a jó értelemben felfogott szabadság, a problémamegoldó gondolkodásra nevelés. {…} és a konfliktusok békés megoldására nevelés. Mindez nagyon beleillet erkölcsi felfogásomba és abba, amit a nevelésről már eddig is elképzeltem.”

(részlet Méhes Vera gondolataiból, a „Majdnem száz év” című könyvből)


ösztönanyu montessori szülőknek, B Szirtes Dóra és Stefán Mariann

A Magyarországi Montessori Egyesületet – főleg Méhes Vera munkásságának köszönhetően – a nagy érdeklődésre való tekintettel alapították meg a módszer terjesztése és oktatása érdekében. Első elnöke Kovács Anna volt, mellette tiszteletbeli elnökként Méhes Vera munkálkodott.

Napjainkban mentorom és tanítóm, Stefán Mariann a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke. Ahogy ő mondja, Vera nénitől élmény volt tanulni. Bencsik Erika az egyesület alelnöke és szakmai vezetője.

Mindketten szívvel lélekkel azon vannak, hogy a módszert megismertessék mindazokkal, akik nyitottak rá. Emellett az egyesület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy magyarra fordítson minél több Montessori által írt vagy pedagógiájáról megjelent könyvet.


Az ÖsztönAnyu képzésein, melyek az egyesület támogatásával jönnek létre, dr. Montessori módszerét kimondottan szülőként alkalmazható formában ismerheted meg.

Élőben tartott workshopjainkon az élménypedagógia eszközein keresztül ismerkedhetsz meg a módszer egészével, vagy részleteivel.

Arra is van lehetőséged, hogy megismerd az eredeti Montessori eszközöket és használatukat Stefán Mariann interaktív előadásában, egy Montessori óvodában.

Ha még nem tudsz hosszú időre elmenni babád mellől, miniworkshopjainkon vele együtt ismerkedhetsz a módszerrel, vagy kérhetsz egyéni konzultációt.

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal!


B Szirtes Dóra (Montessori pedagógus, az ÖsztönAnyu alapítója): osztonanyu@gmail.com

Bencsik Erika (alelnök és szakmai vezető): bencsikmontessori@gmail.com; +36-70/948-23-54

Stefán Mariann (elnök): stefan.mariann@kszki.obuda.hu

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg

Elolvasom»