Barion Pixel

A sikeres karácsonyi fotózás titkai – kérdezz felelek

Családommal nemrégiben egy számunkra nagyon különleges fotózáson vettem részt, a végeredmény pedig annyira szívet melengető és maníroktól mentes lett, hogy többen is megjegyeztétek, bárcsak nektek is sikerülne ilyen fesztelen, jó hangulatú képeket készíteni. Van egy jó hírem számotokra, ugyanis egy jó fotós mellett, csupán időt kell szánni arra, hogy felkészítsétek magatokat a közös programra.

„Mi van akkor, ha a gyermekem nem akarja majd azt csinálni, amit a fotós kér tőle?” – Szülőként tudnod kell mi az, amire gyermeked képes, mire vehető rá és miről győzhető meg. A fotózással kapcsolatban se támassz felé irreális elvárásokat. A közös családi program akkor lesz felszabadult és mindenki számára élvezetes, ha kötöttségektől mentes. Ha tudod, hogy gyermeked nem feltétlenül lenne együttműködő a beállított stúdiófotózáson, válassz életszerű fotózást, ahol a fotós életképeket, pillanatokat kap lencsevégre!

„Nem akarom túltolni a fotózás körüli mizériát, mert attól félek, hogy a gyermekem rágörcsöl majd és pont ezért nem lesz felszabadult és vidám.” – Erre nincs is szükség, azonban fontos, hogy a gyermeked tisztában legyen azzal, hogy mikor lesz a fotózás és nagyjából mire számíthat majd. Lineáris naptárban jelöljétek be a fotózás napját, a fotózás hetén pedig hetirend táblátokon is jelenjen meg, így pontosan tudni fogja, mikor jön el a nagy nap. A fotózásig hátralévő időszakban pedig időnként játszatok szerepjátékot, ahol a fényképezés kerül a középpontba. Egyik nap legyen ő a fotós, másik nap Te, a játék során pedig szavakkal is jelenítsétek meg mindazt, ami a fényképezés során történni fog. Például: „Nézd, odaadom neked a telefonomat, készíts rólam egy képet! Hú, de jó lett, milyen kár, hogy nem mosolygok rajta. Csináljunk még egy képet, de szólj előtte, hogy fotózol, én mosolyogni fogok és csak utána nyomd meg a gombot!”

Megjegyzés: a spontán pillanatképek jobban szoktak sikerülni, mint a „direktbe vigyorgósok”.

„A legnagyobb félelmem, hogy a kisbabámról egyetlen normális kép sem fog készülni, mert elalszik vagy nem lesz érdeklődő.” – Egy kis tudatossággal és felkészüléssel megelőzheted ezt. Két dologra kell csupán figyelned: A fotózás időpontjának kiválasztásakor a gyermeked alvási és evési szokásait vedd figyelembe és olyan időpont mellett dönts, ami lehetőség szerint az alvása utánra esik és jól lakott pocakkal induljon a kalandnak. A figyelmét pedig nagyon egyszerű, auditív megoldásokkal tudja majd a fotós felkelteni. Vigyetek magatokkal néhány csörgőt vagy kedvenc játékot, a fotós ezeket tudja majd használni fényképezés közben – az énekhangja és viccelődés mellett.

„Attól tartok, hogy a gyermekem megunja, feladja, vagy kiborul majd a fotózás során.” – Ha megfelelően felkészültök a fotózásra, felkelted az érdeklődését és olyan környezetet teremtesz számára, ami egy nagy játékra ad lehetőséget, akkor élvezni fogja és csak akkor jelez, ha tényleg elfáradt vagy nem komfortos neki valami.

A kényelmét, ezáltal pedig a felszabadultságát további egyszerű dolgokkal is elősegítheted. Például olyan fotózásra menjetek, ahol nem kell átöltöznie. Szintén sokat segít gyermekednek, ha számára kényelmes ruhát viselhet, s olyan frizurát, amit szeret. A legjobb, ha maga választhatja meg ezeket (pl. két-három ruhát kiteszel, amiből választhat), így büszkén mutatja majd magát a fotósnak. Ha számára kényelmetlen vagy nem kedves ruhadarabba öltözteted és ráerőltetsz egy frizurát, feszengő és ingerült lesz, így nem valószínű, hogy elkészülhet a várt szuper fotó.

A fotózás pedig nem lesz unalmas számára, ha Te is játékként fogod fel. Hagyd, hogy felfedezze a fotózás helyszínét, folyamatosan adj neki (vagy a fotós) játékos feladatokat, és Te legyél az, aki tudatosan úgy mozog, hogy mindenki ráférjen a fényképekre. Közben pedig néha hívd fel a figyelmét arra, mit csinál a fotós, hogy odanézzen egy pillanatra és mosolyogjon.

Amikor pedig látod rajta, hogy elég volt neki, elfáradt, vess véget a fotózásnak vagy tartsatok pihenőt. Jó, ha van nálad víz és harapnivaló, ami feltöltheti, de mozoghattok is egyet a friss levegőn.

A legfontosabb pedig, hogy engedd el magad és állj úgy az egészhez, hogy bárhogy is alakul, lesz egy csomó képetek családotokról. Ne legyenek hatalmas elvárásaid, ne feszengj, hanem élvezzétek a közös program minden pillanatát, hogy aztán az élményeiteket csodálatos fotókon nézhessétek majd vissza.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»