Barion Pixel

Homeoffice gyerek mellett? Igazi kihívás! Vagy inkább lehetetlen?

ösztönanyu montessori szülőknek, homeoffice gyerekkel

Homeoffice? A gyerekek mellett? Kompromisszumokkal megoldható!

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik ismerik milyen otthonról dolgozni. Sokan most találkoznak ezzel először, nekik nehezített a pálya! De mindünk mellett ott sertepertél most egy vagy több gyermek is, kinek óvodás, kinek iskolás korú.

Ha kialakítottátok a megfelelő napirendet, kezdődhet a munka!

1. Kommunikálj a gyermekeddel!

„Mindenkinek dolgoznia kell tovább, csak itthonról.”
Fontos megértetned vele, hogy az iskola/óvoda/munka nem áll meg, nem nyári szünet van. Beszéljétek meg, mi történik „odakint”, mit jelent, hogy járvány van, miért alakult ki ez a helyzet.
Azt is beszéld meg vele, hogy ez el fog múlni, nem lesz mindig így. Vissza fogunk térni a normál kerékvágásba.

2. Beszéljétek meg, kinek mi a munkája!

Anya munkája az, hogy … így tudja itthon csinálni: (pl.) telefonál, számítógéphez ül.
Apa munkája az, hogy … így tudja itthon csinálni: (pl.) sokat telefonál, egész nap.
Józsi munkája az, hogy iskolába jár. Itthon úgy tudja csinálni, ha számítógéphez ül és asztalhoz tanulni.
Panka munkája az, hogy óvodába jár. Itthon úgy tudja csinálni, hogy feladatokat old meg és készít dolgokat.

3. Osszátok be, ki, mikor, hol dolgozik!

A siker kulcsa a megfelelő sorrend és a jól megválasztott időpont. Az időpontot a megfigyeléseidre alapozd! A megfelelő sorrend így épül fel:
értékes együtt töltött idő kötelező feladat közös elvégzése (pl. tanulás)  levezető közös tevékenység (pl. étkezés)  egyedül játszás/szabadidő/homeoffice
Osszátok be a számítógép és a telefonok használatát, egyezzetek meg, ki mikor, melyik eszközt birtokolhatja.
Tartsátok be a megbeszélt időkorlátokat! Nem megoldás, ha folyamatosan kilépsz a munkádból tüzet oltani, de közben te se haladsz, a gyerekek se tudják maguktól tartani a napirendet és a lakás is szalad.
Könnyebb a dolgotok, ha legalább két felnőtt van a háztartásban – több felé oszthatók a feladatok,
több időt tudtok nyerni egymásnak.

4. Tűzzetek ki célokat!

Amit lehet alvásidőben vagy éjszaka csinálj meg munka fronton. Ami nem fontos, vagy csak szöttyögős feladat, told át másra vagy hagyd a francba! Tűzd ki a célokat, mit kell teljesítened/elérned és meddig a munkádban.
Ugyanígy tűzzetek ki célokat tanulás terén, óvodással dolgozzatok tematikusan, témahetekben. Montessorinak számos otthontanulást segítő eszköze van, heti lebontású tematikát pedig találsz ingyenesen letölthető anyagaink között.

Itt regisztrálhatsz.

5. Engedd el! Nevess!

Van, hogy a házimunka kikapcsolódás és főzés helyett is lehet rendelni.
A dolgokat el kell tudni engedni. Idő, mire beáll egy új rend. Idő, mire türelmesebbek lesztek egymással. Idő, mire megszokottá kezd válni az új helyzet.
Vedd elő a humorérzéked! Vicceld el, ha elakadtok, nevess, hogy továbblépjetek. Ne görcsölj rá semmire, mindenből van kiút!

6. Ha nem muszáj, ne az online térben vagy tv nézéssel kösd le gyermeked – és magadat!

Sajnos hiába vagyunk összezárva, a technika vívmányainak köszönhetően nagyon szépen tudunk egymás MELLETT élni együttélés helyett.
Mivel a tanulásnak és a munkának is eszközei a telefon és számítógép, törekedjetek arra, hogy ezeket csak erre használjátok. A nem munkával vagy tanulással töltött időben végezzetek közös tevékenységeket, pl. főzzetek együtt, társasozzatok, játsszatok, fessetek, alkossatok, szerepjátszatok, vagy csak üljetek le teázni-kávézni az asztal köré és beszélgessetek.
Ez nem azt jelenti, hogy sose üljetek le filmezni vagy ne játsszon a gyerek a kedvenc számítógépes játékával. Csupán arra hívom fel a figyelmed, hogy zárd keretek közé ezeket az időtöltéseket.
Sokkal értékesebben lehet együtt tölteni az időt, ha valóban egymásra figyeltek és nem egymás mellett ülve figyeltek egy eszközre.

Kérj időpontot online tanácsadásra, ha nem találod a kulcsot a most kialakult otthoni helyzethez!

 

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Államalapítás gyermekszemmel

Hogyan ünnepelj kisgyermekeddel? Megért ő ebből bármit is? Hát persze! Számos lehetőség van a kezedben ahhoz, hogy megmutasd neki az ő nyelvén Szent István és az államalapítás történetét. Hoztam neked

Elolvasom»

Te mit mondasz a Mikulásról?

Mi így meséljük a Mikulás történetét! Fontos tudnod, hogy mi, a férjemmel, eleve azzal tudtunk azonosulni, hogy ne „hazudjunk nagyot” a gyerekeknek, ugyanakkor tartsuk meg a varázsát ennek az időszaknak.

Elolvasom»

Gondolatok a gyermekek világnapjára

Szeptember 20-án van a gyermekek világnapja. 1954 óta emeli ki ezt a napot az UNICEF, amikor emlékeztetjük magunkat: gyermekeink élete kincs, jogaik érvényesítése a mi (szülők, felnőttek) feladatunk. Ma, főleg

Elolvasom»