Milyen a kötődési stílusod?

Levine és Heller 2010-ben alkotott meg egy egyedülálló felmérést, aminek segítségével közelebb juthatunk ahhoz, hogy megismerjük saját kötődési stílusunkat, ez pedig hatalmas lépést jelent afelé is, hogy egy lépéssel hátrébbről szemlélve tekintsünk gyermeknevelésünkre, a gyermekünkhöz való kapcsolódásunkra is.

A felmérés kitöltése rendkívül egyszerű:

Mit jelent a pontszámod?

Minél több azonos betűjeled van, annál több tulajdonság jellemző rád az adott kötődési stílusból. Az A oszlop a szorongó kötődési stílust jellemzi, a B oszlop a biztonságosan kötődőt, a C pedig az elkerülően kötődőt.

Te melyikbe tartozol?

Ha összesítetted a betűjelek számát, olvasd el a hozzád tartozó jellemzést!

HA AZ “A”-K VOLTAK TÖBBSÉGBAN, AKKOR RÁD A SZORONGÓ KÖTŐDÉS JELLEMZŐ

Szeretsz egészen közel kerülni szerelmi partneredhez, megvan benned a képesség az igazi intimitásra. Gyakran elbizonytalanodsz abban, ha a másik ezt nem igényli annyira, mint te. A kapcsolatok sok érzelmi energiát követlenek tőled, állandóan azzal vagy elfoglalva, hogy a párkapcsolatod elég jó-e, és nagyon érzékeny van partnered legkisebb rezdülésére is. Partnered hangulatváltozásait gyorsan magadra veszed, és könnyen támadna negatív érzelmeid magaddal és a párkapcsolattal szemben. Ez könnyen kibillent a nyugalmadból, ami időnként veszekedéshez vezet, és ilyenkor hirtelen haragodban olyasmiket vágsz a másik fejéhez, amiket később megbánsz. Ha azonban partnered biztonságot és megnyugtatást nyújt számodra, akkor szorongásaid csökkennek és elégedettnek érzed magad a kapcsolatban.

HA AZ “B”-K VOLTAK TÖBBSÉGBAN, AKKOR RÁD A BIZTONSÁGOS KÖTŐDÉS JELLEMZŐ

Számodra magától értetődő, hogy meleg és szeretetteljes vagy partnereddel. Élvezd vele az intimitást, és nem töprengsz folyton a kapcsolaton. Mindent úgy veszel, ahogyan az jön, és ki is tudod élvezni. Jól ráhangolódsz a partneredre, ügyesen tudsz olvasni jelzéseiből te magad pedig világosan szavakba tudod önteni vágyaidat és szükségleteidet. Félelmeidet és sikereidet egyaránt megosztod a partnereddel és ott vagy a számára, amikor szüksége van rád.

HA AZ “C”-K VOLTAK TÖBBSÉGBAN, AKKOR RÁD AZ ELKERÜLŐ KÖTŐDÉS JELLEMZŐ

Nagyon fontos számodra, hogy megőrizd önállóságodat és függetlenségedet, és szeretnél független maradni a párkapcsolaton belül is. Még ha vágysz is a közelségre, a túl nagy közelség hamar terhessé válik a számodra. Partneredet legszívesebben meghatározott távolságra tartod magadtól. Nem nagyon foglalkoztat a párkapcsolat, és nem tör le az elutasítás. Nem nyílsz meg könnyen a másik embernek, partnereid gyakran panaszkodnak érzelmi távolságtartásodról és zártságodról. Idegesítő számodra, ha partnered ellenőrizni akar, és könnyen kialakul benned az az érzés, hogy a másik irányítani szeretne.

Forrás: Levina – Heller (2010) In: Karin Wagenaar (2018): Hogyan legyek boldog veled? – A párkapcsolat megjavítása az EFT érzelmekre fókuszáló terápia módszerével, URSUS LIBRIS Kiadó, Budapest, pp.30-35.

Olyan új információkat tudtál meg magadról, amik segítségével rádöbbentél néhány dologra a gyermekneveléseddel kapcsolatban? Gyere hozzám egyéni konzultációra, vagy várlak szeretettel a határszabással kapcsolatos, illetve a Montessori és az első év című workshopomon.