Letölthető anyagok

Letölthető anyagaink INGYENESEK!

Céljuk, hogy segítsenek téged és gyermeked, az őt körülvevő világ felfedezésében. Tárházunk folyamatosan bővül!

Megrendelésre is készítünk anyagokat, vedd fel velünk a kapcsolatot: osztonanyu@gmail.com

Jó böngészést!

Lineáris naptár 2021

Az idő megfoghatóságát jól szemlélteti a lineáris naptár. Bárhova kirakhatod a lakásban, a lényeg, hogy egymás mellé, egy hosszú egyenest alkotva helyezd ki.

Nálunk pl. nincs ekkora szabad falfelület, ezért egy sarok megtöri, de a gyerekek végig tudnak menni mellette, és a lényeg teljesül: egyben látják.

Folyamatosan figyelik, kinek mikor van a születésnapja, megfoghatóvá vált a “mikor”, mert csak rámutat és “ott”, “akkor” lesz. Imádják, a nap több szakában foglalatoskodnak vele. Holisztikusan tekinthet az évre, évszakokra, hónapokra, napokra, hetekre. Szuper szemléltetés!

Egy csipesszel, matricával vagy x-elve a napokat követhetitek, hol tart az év. Írjátok bele az ünnepeket, születésnapokat piktogramokkal, így könnyedén követheti azokat is.

(Laminálva tartósabb, csak előtte ne felejtsd el bele írni amit szeretnél!)

Állatok és lábnyomaik párosító

Állatok és lábnyomaik párosítóval könnyedén becsempészheted otthonodba az erdei állatokat.

Elkészítés:

Nyomtasd ki, vágd ki a kártyákat és kezdődhet a játék!

Használat:

Keressétek meg a párokat, a szóképek segítenek ebben! Ha teheted, építs személyes tapasztalatra. Először menjetek el egy vadasparkba vagy erdei sétára; eső után keressetek lábnyomokat vagy épp nézzétek meg saját, vizes láblenyomatotokat. Ez után vedd elő ezt az eszközt és idézzétek fel közösen szerzett emlékeiteket.

Tipp:

Párosíthatsz a kártyákhoz fa vagy műanyag állatokat is!

Még tartósabb, ha lelaminálod.

Az évszakok megismerését segítő tábla.

Elkészítés:

Nyomtasd ki, és kezdődhet is a játék!

Használat:

Az évszak jellemzőinek megfelelő tárgyakat, terméseket vagy épp növényeket gyűjtsétek egy tálcára és válogassátok ki, mi hova tartozik.

Tipp:

Saját tapasztalatra építs, gyűjtögessetek együtt, minden évszakban sétáitok során.

Még tartósabb, ha lelaminálod. 

Az évszakok megismerését segítő tábla
A madár testrészeinek megismerését segítő, párosító játék

A madár testrészeinek megismerését segítő, párosító játék.

Elkészítés:

Nyomtasd ki, vágd ki a képeket és kezdődhet is a játék!

Tipp:

Még tartósabb, ha lelaminálod.

 

Téli párosító csendjáték

Elkészítés:

Nyomtasd és vágd ki a képeket, majd töltsd le a hanganyagokat is. Már csak néhány kavicsra (vagy más jelzőeszközre) lesz szükséged a játékhoz!

Játék menete:

Teríts le egy kis méretű szőnyeget, arra pakold ki a kártyákat.

Egy zsákba tegyél annyi kavicsot, ahány kép van (12 db). Ha kitettek a képeket, oszd ki az összes kavicsot a játékosok között.

Csendesedjetek el, figyeljétek meg a csendet, majd pár másodperc (idővel akár egy perc) csend után indítsd el a hanganyagot.

Feladat:

Amelyik kép hangját hallod, arra tegyél egy kavicsot. Ha többen játsszátok, egymásra is figyelni kell, hogy mikor következel, melyik hang lesz a tiéd. Fontos, hogy játék közben teljes csendben legyetek és ne beszéljetek, ne jelezzetek vissza egymásnak hanggal. Metakommunikációt használjatok (pl. bólintás, mosoly, stb.), esetleg megbeszelhetjuk egységes jelet arra, hogyan szokták egymásnak, ki következik.

Tipp:

Ahhoz, hogy sikeresen valósuljon meg ez a játék, fontos, hogy a gyermeket nem kényszeríthetjük játszására. A csendjáték lényege, hogy a gyermek belső késztetésből akarjon részt venni rajta, azaz nekem, a felnőttnek kell motiválnom őt a megfelelő környezet megteremtésével.

Először ismertetem a játékot: hoztam néhány képet, nézzétek meg őket (szőnyegre, azaz kijelölt munkaterületre helyezem). Hoztam hozzá hangokat is! Kíváncsi vagyok, felismeritek e melyik képhez melyik hang tartozik. Ahhoz, hogy halljuk őket, először el kell csendesednünk.

Ha gyermekünk belső késztetésből, saját akaratából vesz részt, pozitívan éli meg a csendet, finomodik hallása, engedelmességet és figyelmet tanul.

Ha nem akar részt venni, nem képes csendet teremteni, akkor ne erőltessük ezt a játékot! Térjünk rá vissza későbbi életkorban, vagy válasszunk nyugalmasabb idősávot a napirendben.