Mi fán terem itthon az óvodaválasztás? Különben is hogy működik ez a rendszer?

Nem egyszerű a helyzet, sajnos ha tutira akarsz menni, már 2 évvel ovikezdés előtt bele kell vesd magad a témába… de ne keseredj el, ha idén kezdtek és csak most kezdesz foglalkozni vele! Nincs minden veszve.  🙂

Itt egy kis útbaigazító, később arról is olvashatsz, hogyan készítsd fel gyermeked az ovikezdésre.

Magáról a rendszerről, avagy állami óvodák Magyarországon (óvónői szemmel):

 1. A gyermeked tanköteles korú, azaz óvodaköteles az év szeptember 1.-től, amikor betölti 3. életévét augusztus 31.-e előtt. Igen, ha szeptember 1.én született, csak következő év szeptember 1.-től vagy köteles beíratni őt intézménybe; az intézmények pedig pótbeiratkozáson fogadnak csak, a kötelező előtti évben.
  (Megj.: Ha óvodaköteles korban jelentkezel, valahova biztos felveszik. Ha tanév közben tölti a 3-at, várólistára kerül; a születésnapja másnapján mehet először – ha felveszik – és általában a szülinap napjától számított egy hónappal korábban értesítenek vagy tudsz érdeklődni, hogy kezdhet e.)
 2. Mindenkinek van körzetes óvodája, amit általában utcákra bontva jelölnek ki. Hogy Ti hova tartoztok, azt megnézheted a helyi önkormányzat oldalán.
  (Megj.: Ez azért fontos, mert oda fel kell vegyék, illetve van, ahol jelezni kell, ha nem oda fog járni a gyerek – mint a sulinál.)
 3. Beiratkozás előtti évben, azaz 2 évvel korábban tájékozódj, keress intézményt!!!
  – Minden év március/április hónapban vannak a nyílt napok. Menj el amennyire csak tudsz azok közül, amelyek érdekelnek! A körzetest se hagyd ki!
  – A beiratkozás évében már csak abba a MAXIMUM 2 intézménybe menj vissza, amelyek tetszettek.
  – KÉRDEZZ, KÉRDEZZ, KÉRDEZZ!!!
  – Tudj meg minél többet azokról a szokásokról, amik érdekelnek, fontosak a gyermeked szempontjából – és a tiédből.
  – figyeld meg a csoportszobákat, sokat elárul az ott dolgozókról (dekoráció, kommunikáció formái, játékok elrendezése, stb.)
  (Megj.: Szinte mindenhol délután van a nyílt nap, nem találkozhatsz az óvónőkkel és nem láthatsz bele, hogyan működik az intézmény… Ritka, akihez napközben mehetsz, gyerekek, óvónők ottléte alatt, elég jó jel, ha beengednek.)
 4. Ha a körzetest választod, egyszerűen beiratkozol és fel kell vegyék, kötelesek helyet biztosítani – vagy nem, de felveszik… ugyanis:
  – hivatkozhat helyhiányra, ez esetben egy másik intézménybe teszik, ahol a környéken hely van. Ez sokszor szeptemberhez közeledve derül ki, ezért kérdezz rá ennek a lehetőségére a nyílt napon (érdemes privátba kérdezni a végén).
  – ha a körzetedbe egyesített óvoda működik, vagy több tagintézményes (egy fő intézmény és sok kicsi, de papíron egy az összes), bármelyikbe tehetik, vagyis mondhatják, hogy ebbe és ebbe az intézménybe mehet, mert ott van hely, mindegy, hogy papíron melyik a körzetes – ennek egyik oka az óvónőhiány; ha egyesített az óvoda, az óvónőket szabadon áthelyezhetik a nagyobb munkaerőhiánnyal küzdő intézményekbe. Persze ez a fluktuáció a lehető legrosszabb a gyerekeknek és a nevelőknek egyaránt, de egyelőre senki se tud jobb azonnali megoldást a fennálló helyzetre … A másik oka a népsűrűség (lakóparkok vs. kertvárosi rész), avagy a kutya nem nyit új óvodát amikor megboldogult Mari néni telkére többlakásos társasház épül, így egyszerűen kevés a férőhely…
 5. Ha nem a körzetest választod, de kerületit/településen belülit, eleve rosszabb pozícióból indulsz, mert előnyt élveznek veled szemben a körzetesek. Érdemes négyszemközt dumálni velük a nyílt napon, miután mindenki elment…
 6. Ha nem körzetest és nem településen belülit választasz, legalább egy évvel (új törvény, korábban 3 hónap volt) az ovikezdés napja előtt a körzetben/kerületben kell legyen a hivatalos lakcímed… azaz át kell jelentkezned!
  – a gyermekkel legalább egy vérszerinti szülőnek vagy gyámnak is át kell jelentkeznie
  – életvitelszerűen ott kell élni
  – valóság: nagyi, haver, mindegy ki az, akihez átjelentkeztek, 95%-ban a kutya nem ellenőrzi, 5%-ban azok, akikhez durván nagy a túljelentkezés.
 7. Magánszektorban átlagban 80.000.- plusz étkezésre számíthatsz havi szinten 5 napos ellátással. Ilyenkor (március) már ritka a szabad hely az aktuális év szeptemberére.
 8. Vegyél elő minden kapcsolatot, amit csak tudsz! Vagy építsd őket ki addigra: puhatold ki 2 évvel korábban, hogy lehet bejutni oda, ahova akartok (mindegy hogy magán vagy állami). Menj tanfolyamra, képzésre, akármire, ahol segítséget kaphatsz, vagy megismerhetsz olyanokat, akik segíthetnek.  😉
 9. Beiratkozás, pótbeiratkozás időpontjait elmondják a nyílt napon. (Megj. ritka, hogy november után születetteket fel tudnak venni év közben.)
 10. Hogyan válassz intézményt?
  Erről részletesebben írok később, addig is ez a cikk ugyan az alternatív intézmények választási szempontjairól ír, de valójában ezek semmiben sem különböznek attól, hogyan válassz “mezei” óvodát/iskolát:

Ha nem államit választanál, itt egy remek összefoglaló az itthon fellelhető alternatív lehetőségekről:

Itt találod a Magyarországon Montessori módszerét alkalmazó óvodák (és egyéb intézmények) listáját.

Ha kérdésed van, írj bátran!

A 0-6 éves kor a legfontosabb időszak gyermeked életében, nem mindegy milyen intézményt választasz saját nevelésed kiegészítésére!